Gradac kod nove brane.  (foto: Đorđe Đoković)
Gradac kod nove brane. (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2017, 08:55

Gabionska brana je pogrešno projektovana

č: | fb:

"Dosta je bilo" traži odgovornost svih onih koji su svojim neodgovornim radom doveli u opasnost ljudske živote i materijalna dobra. Smatraju da je zbog neozbiljnosti i neprofesionalnosti čelnika i stručnjaka Grada pričinjena velika materijalna šteta nakon izlivanja reke Gradac zbog loše projektovane brane.

 

"Nova gabionska brana je imala svrhu deponijske pregrade da zaustavlja nanos koji reka nosi. Očigledno je da nije dobro projektovana, jer se pretvorila u pravu deponiju i naružila izgled jedne od najlepših reka Srbije. Prethodna brana, koja je bila od kolja (pletara) imala je funkciju da snabdeva vodom dve vodenice koje se nalaze u neposrednoj blizini, nizvodno od brane. Iako je ova gabionska brana trebala da ima istu funkciju, to se nije desilo.

Gabioni služe prilikom usmeravanja rečnih korita i odbrane od poplava kao obloge kanala, potporni zidovi, utvrđivači mostova, a ako se grade kao brane, gabione ne bi trebalo postavljati na tok strujanja ako se očekuje brzina vode veća od 1,5 metar u sekundi. Ako je brzina vode veća od navedene, bilo bi potrebno izgraditi protiv branu, ili kaskade kako bi se usporio vodeni tok.

Ovako projektovana brana nije dovoljna da smanji kinetičku snagu vode i uz nezaštićene strane rečnog korita neminovno je došlo do obrušavanja i izlivanja. Po svemu sudeći brana je usmerila tok reke i odnela deo puta. Samim tim se dovodi u pitanje svrha gradnje ovakve brane i kompetentnosti ljudi koji su je planirali i projektovali", navodi "Dosta je bilo".

 

Uz pitanje da li bi se sve ovo desilo da smo imali stručnjaka za bujične vode u Gradskoj upravi, "Dosta je bilo traži odgovornost gradskih čelnika, stručnjaka iz Gradske uprave zaduženog za vodotokove drugog reda na teritoriji Valjeva, projektanta, komisije za tehnički prijem objekta, ukoliko je uopšte tehnički primljen.

 

"Ovakva brana u budućnosti neće imati nikakvu svrhu, a sudeći po onome što se desilo pre dva dana, 6,5 miliona dinara iz budžeta je potrošeno u promašena investicija", smatra "Dosta je bilo".

 

Predlaže da se što pre dovede stručnjak za bujične vode koji će "predložiti rešenje za branu, a ne rekonstruisati postojeću i nanovo izložiti Grad trošku".

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara