Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
07.11.2017, 14:32

"Dosta je bilo" o nepravilnostima u postupcima javnih nabavki

č: | fb:

Državna revizorska institucija je, u svom izveštaju o završnom računu budžeta Valjeva i pravilnosti poslovanja u 2016. godini, konstatovala brojne nepravilnosti u postupcima javnih nabavki i izvršenju planiranih radova na putnoj infrastrukturi.

 

O tim nepravilnostima, kao i o tome kako funkcionišu javne nabavke u Gradu i mehanizmima za dobijanje poslova "kao najpovoljniji ponuđač", govorio je Rafailo Mitrović na današnjoj konferenciji za novinare "Dosta je bilo".

 

Mitrović je objasnio da je prilikom raspisivanja javnih nabavki u Gradu osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača najniža ponuđena cena. Međutim, kako navodi, dešava se da ukupna vrednost ugovorenih radova ne bude veća od ugovorene, ali se zato neki radovi izvode manje, a neki više od radova predviđenih tehničkom specifikacijom.

 

- Razlike u količini između izvedenih i planiranih radova su dovele do toga da su prošle godine na račun izvršenja budžeta više izvršeni radshodi u iznosu od 1,7 miliona dinara bez PDV u odnosu na rashode koji bi bili izvršeni da je u postupku ocene izabran drugi najpovoljniji ponuđač – rekao je Mitrović, koji je odbornik u Skupštini grada.

 

Govoreći o kvaliteru izvedenih radova na gradskim ulicama, Mitrović je naveo nekoliko primera.

 

- Rekonstrukcija Ulice Milovana Glišića druga faza, koju je gradilo preduzeće "Kompresor Ing", koštala je 4.980.000 dinara sa PDV-om. Ukupna ugovorena vrednost radova nije prekoračena, ali su neke pozicije iz tehničke specifikacije izvršene više od planiranih na uštrb onih koje su izvedene manje od planiranih. Najveće odstupanje odnosi se na nabavku asfalta, transport i ručnu izradu završnog sloja od asfalt – betona koji su izvršeni tri puta više od planiranih što povećava vrednost posla za 489.000 dinara više od planiranog. Prilikom sanacije makadamskih puteva na teritoriji grada Valjeva nisu tehničkom specifikacijom radova određeni putni pravci koji se saniraju i nejasno je po kom kriterijumu je određeno koji se putni pravci saniraju. Dalje, za sanaciju i asfaltiranje puteva zaključen je ugovor sa "Autotransportom doo" gde su dve privremene situacije bez validne dokumentacije i nisu overene pečatom nadzornog organa – navodi odbornik "Dosta je bilo".

Rafailo Mitrović

Rafailo Mitrović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prenoseći delove izveštaja državnog revizora, Mitrović navodi da je iznos za rekonstrukciju Karađorđeve i Sinđelićeve ulice povećan za devet posto, što iznosi 548.000 dinara vrednosti od prvobitno zaključenog ugovora, a pritom nije doneta Odluka o izmeni ugovora. Najveće povećanje imaju radovi koji se odnose na nabavku asfalta koji su povećani za 42 posto u odnosu na prvobitni ugovor. I kod izgradnje kružnog toka pravi se Aneks ugovora na osnovu koga je povećana prvobtna suma za oko 598 000 dinara.

 

-Na osnovu revizije rekonstrukcije ulice Karađorđeve, Sinđelićeve, i održavanja Sinđelićeve, koju je radio Kompresor ing, i asfaltiranja makadamskih ulica i parkinga, koji su povereni preduzeću Ingrap omni, revizor je utvrdio da listovi građevinskog dnevnika nisu overeni pečatom nadzornog organa, odnosno nema dokaza da je izvršen pregled radova koji se u kasnijim fazama ne mogu kontrolisati. Neki planirani radovi nisu izvedeni dok su neki izvedeni više od planiranih što se odnosi na putne pravce Poćuta-Bebića Luka i Poćuta-Gračanica. Na putnom pravcu Poćuta-Gračanica izvršeni su radovi za više od polovine ili za 994.000 dinara, dok je za nabavku materijala potrošeno 40 posto više novca ili 769.000 dinara preko planiranih sredstava– rekao je Mitrović i dodao da su neki aneksi zaključivani a da prethodno nije doneta Odluka o izmenama.

 

Rafailo Mitrović je naglasio da ovo nisu svi primeri nepravilnosti koje je konstatovala Državna revizorska institucija u postupcima javnih nabavki i izvršenju planiranih radova na putnoj infrastrukturi.

 

- Naveli smo na koji način lokalna vlast troši budžetska sredstva, a rezultat je putna infrastruktura u katastrofalnom stanju, nedovoljno saniranih i asfaltiranih putnih pravaca, a ovako kako se radi pitanje je kada će planirani putni pravci biti završeni. Rezultat ovakvog rada je i to da izvedeni radovi imaju krupne nedostatke, da tek asfaltirani putevi brzo propadaju i da uvek ostane nešto loše urađeno, loši trotoari, neodrađeni odvodi, loše postavljene šahte - rekao je Rafailo Mitrović na konferenciji za novinare "Dosta je bilo".

 

On je zaključio da je "očigledno da ovakvim načinom rada vlast ne postupa u interesu građana, već pronalazi neki svoj interes".

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 49 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.