Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2017, 09:45

"Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi"

č: | fb:

Tribina "Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi" biće održana danas u 17 časova u Centru za kulturu. Cilj tribine je prevazilaženje problema nastalih kršenjem autorskih prava, etičkih normi u foto- novinarstvu i velikog nepoznavanja ove problematike od strane medija. 

 

Takođe, kako se navodi u pozivu, cilj je i edukacija na koji način se mogu koristiti autorski materijali, a da korisnici ne dođu u situaciju da budu tuženi, kako da poštuju etička načela i da sarađuju sa građanima u procesu informisanja, jer je sam proces upravo njima namenjem i oni bi trebalo da imaju najveću korist od toga.

 

Učesnici tribine govoriće o tome na koji način kršenje autorskih prava fotografa šteti javnom informisanju, na koji način se mora promeniti stav medija prema pretpostavci nevinosti; najveću štetu trpe građani čije su fotografije objavljene, kao i njihova porodica i okolina.

 

Biće reči i o Etičkom kodeksu novinara Srbije: Potreba za poštovanjem privatnosti, tretman privatnih zapisa i fotografija objavljenih na društvenim mrežama, tretman arhivskih fotografija, poštovanje autorstva.

 

Nakon tribine, u 19 časova biće otvorena zložba fotografija dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju - Edvarda Kitinga "Route 66".

Aktuelno

Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Lokalni odgovor Pre 41 minuta

Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Da li bi "Hansgrohe" mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo postaviti danas u Gradskoj upravi na javnoj prezentaciji studije o...

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 22 sati 22 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara