Polaganje zakletve (foto: Đorđe Đoković)
Polaganje zakletve (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2017, 12:13

Data je reč otadžbini, Srbiji zbog koje se živi

č: | fb:

U kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" danas je 217 vojnika na služenju vojnog roka, među njima i 48 devojaka, iz 1. i 2. Centra za obuku u Somboru i Valjevu položilo zakletvu.

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Vojnici su pred znamenjima Srbije dali reč da će čuvati nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije. "Dataje reč koja se ne povlači, reč otadžbini, Srbiji koja vas voli i koja je ponosna na vas, reč Srbiji zbog koje se živi", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin vojnicima decembarske klase nakon što su položili zakletvu.

 

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar vojni je rekao da je Srbija izabrala put, a to je put vojne neutralnosti, da nikome ne dopusti da umesto nje odlučuje šta će da radi i kuda će da ide i da niko umesto nje neće brinuti o budućnosti naše dece.

 

"I u budućnosti ćemo odlučivati sami o sebi, deca će govoriti našim jezikom, rasti u našoj zemlji, sećati se naših predaka, ostajati dostojni njihove uspomene", poručio je Vulin.

 

On je dodao da Srbija nikada nije ratovala da bi osvajala tuđe teritorije i zato što želi da ratuje, niti će to ikada činiti.

"Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan rata, već zato što zna da se vojskom čuva mir. Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan tuđe zemlje, već zato što zna da se moćnom i snažnom vojskom čuva svoja zemlja, ne ide Srbin u vojsku zato što želi da pokvari nečije detinjstvo, već zato što zna da samo jakom, hrabrom i opremljenom srpskom vojskom čuva detinjstvo naše dece", rekao je Aleksandar Vulin.  

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Obraćajući se vojnicima i gostima u Valjevu u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić", ministar odbrane je rekao da se nismo danas sabrali u Valjevu slučajno bez povoda i zato što ne postoje druge kasarne.

 

"Stojimo sanas u jednoj od slavih ratnih prestonica, u gradu gde su verovali i mislili da će srpskog naroda i srpske vojske nestati i 1915. i 1941. i 1999. godine. Ne stojimo danas slučajno u gradu sabrani ispod zastave i imena zbog koga postojimo, nego stojimo u gradu gde se rodio i hodao Stojadin Mirković, vojnik koji svoju reč nije pogazio i bio je spreman, da za čuvanje date reči i položebne zakletve, položi i svoj život. Stojimo u njegovoj seni sigurni da nećemo biti manji, sigurni da Srbi uvek rađaju vojsku koja drži reč, reč iznad svega", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Svečanosti u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić", uz porodicu i rodbinu mladih vojnika, prisustvao je načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, vladika valjevski Milutin (Knežević), visoki oficiri Vojske Srbije i predstavnik Grada pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

 

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 2 sati 24 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 2 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara