Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2017, 08:00

Iz akumulacije Rovni biće ispuštana veća količina vode

č: | fb:

Nakon što je mesec dana iz akumulacije "Stubo-Rovni" ispuštana manja količina vode zbog radova u koritu Kolubare, vraća se prethodni režim pražnjenja jezera zbog čega će doći do porasta vodostaja na rekama Jablanica i Kolubara, saopšteno je iz Gradske uprave. U saopštenju se dodaje da "porast vodostaja neće ni u kom slučaju ugroziti bezbednost ljudi i objekata pored ovih reka".

 

Zbog radova na uređenju neregulisanog dela korita reke Kolubare, od kraja novembra iz akumulacije "Stubo-Rovni" ispuštane su manje količine vode nego što je potrebno.

Tako je odlučeno kako bi se omogućilo nesmetano izvođenje radova u koritu, a o tome su se dogovorili predstavnici javnih preduzeća "Srbijavoda" i "Kolubara", preduzeća "Erozija", koje izvodi radove na koritu reke Kolubare, i predstavnici grada Valjeva.

 

Iz Gradske uprave su najavili da će od 28. decembra do 15. januara radovi biti obustavljeni, pa će se količina vode koja se ispušta iz akumulacije povećati sa 1,5 na 4,5 kubnih metara u sekundi.

"Ovakav režim isticanja vode je neophodan da bi se smanjio nivo vode u akumulaciji i da bi se osposobila za prihvat novih količina vode koje se očekuju na proleće", saopšteno je iz Gradske uprave.        

 

Početkom septembra počeli su radovi na izgradnji novog korita u dužini od kilometar i po, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice. Te radove, kao i rekonstrukciju dva i po kilometra oštećenog rečnog korita Kolubare od Grand hotela do kompanije Austroterm, sa tri miliona evra finansira Delegacija Evropske unije.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 10 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 7 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara