Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2017, 10:49

Novi aparati i brojne donacije obeležile godinu

č: | fb:

Nabavka novih aparata koje je finansiralo Ministarstvo zdravlja, kao i brojne donacije, obeležile su ovu godinu u Opštoj bolnici Valjevo, dok će sledeća godina biti u znaku rekonstrukcije bolnice, rekao je na konferenciji za novinare v. d. direktora dr Zoran Đurić.

 

Sumirajući godinu dr Đurić je naveo da je od marta, kada je bolnica nabavila novi skener, urađeno je 6737 pregleda, dok je od početka godine na magnetu pregledano 6516 pacijenata, bilo je 399 mamografija i 1416 procedura u angio sali.

 

Đurić je rekao da je bilo planirano da magnetna rezonanca od sledeće godine radi samo u prepodnevnom režimu, ali se od toga odustalo.

"Bilo je predviđeno da od Nove godine magnet bude u režimu prepodnevnog rada kako bi ga sačuvali da traje što duže. Ali, s obzirom na to da je lista pacijenata ogromna, magnet će i u 2018. godini raditi prvu i drugu smenu. Popravka i prepravka ovog aparata košta od 500.000 do 600.000 evra", rekao je v. d. direktora Opšte bolnice.

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Što se tiče ostalih aparata, Đurić navodi da je Opšta bolnica u ovoj godini od Ministarstva zdravlja dobila, pored skenera čija je vrednoast 45 miliona dinara, ultrazvučni aparat najnovije generacije, koji košta tri miliona dinara, za 1,9 miliona dinara nabavljen je monitor za praćene pacijenta, aparat za anesteziju u vrednosti od pet miliona dinara, za renoviranje kupatila dobijeno je tri miliona i krečenje četiri miliona dinara. "Tako da je u ovoj godini Ministarstvo zdravlja u našu bolnicu uložilo oko 73 miliona dinara", kaže Đurić. 

 

Godinu koja je na izmaku obeležile su i brojne donacije, koje su olakšale rad zaposlenih, lečenje i uslove boravka pacijenata. "Zahvaljujući donaciji od 12 miliona dinara rekonstruisana je pedijatrija i urađena je fasada na zgradi neurologije, koja je koštala dva miliona. Na poklon smo dobili i ultrazvučni aparat vrednosti dva miliona dinara, sterilizator oko osam miliona dinara, dve izolete po 1,1 miliona, dva paročistača 230.000 dinara..., nabraja brojne donacije Đurić. Dodao je da će Opštoj bolnici u sredu biti uručena još jedna donacija - kreveti i stolica za preglede.

 

V. d. direktora dr Zoran Đurić je najavio da će sledeće godine Kancelarija za javna ulaganja u saradnji sa Gradom izdvojiti značajna sredstva za rekonstrukciju bolnice, a radovi bi trebalo da počnu na proleće sledeće godine.

 

Na konferenciji za novinare saopšteni su rezultati četvrte akciji besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja. U Opštoj bolnici pregledano je 456 građana, skoro polovina njih 226 je bilo bez zdravstvenog osiguranja. Na dalje lečenje je upućeno 25 osoba jer im je otkriveno stanje koje ukazuje na razvoj nekog oboljenja.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 9 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 5 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara