Nova biblioteka Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Nova biblioteka Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2018, 11:19

U starom zdanju moderna biblioteka

č: | fb:

U zdanju sagrađenom 1906. godine, rekonstruisan je jedan deo, dobio je moderan i savremeni oblik u koji kada uđete čini vam se kao da ste u nekom drugom vremenu i drugom prostoru.

 

Na spratu starog zdanja Valjevske gimnazije od nedavno se nalazi biblioteka koja pripada budućnosti. Vremešnost i modernost pod istim krovom kao dokaz da se prošlost i budućnost prožimaju i da budućnosti bez prošlosti nema.

Nova biblioteka Gimnazije

Nova biblioteka Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Nova biblioteka Gimnazije

Nova biblioteka Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Arhitekta Marija Mitrović i GP Greda su idejni projekat Biljane Radojičić pretvorili u izvođački, a rezultat toga je moderna i savremena biblioteka Valjvske gimnazije, potpuno drugačija od školskih biblioteka, ne samo u valjevskim školama. Pored 25 000 knjiga, u modernoj biblioteci učenicima je na raspolaganju i internet veza putem koje mogu ostvariti konekciju sa bazom podataka COBISS sistema (kooperativni onlajn bibliografski sistem i servisi)

 

Prema rečima direktora Vojislava Andrića prostor je multifunkcionalan, u kome mogu da se organizuju i književne večeri, predavanja, koncerti.

 

"Gledajući predivna zdanja biblioteka slovenačkih škola odlučili smo da renoviramo našu biblioteku i da dobijemo moderan i savremen prostor koji će svakako doprineti vaspitno-obrazovnom radu u Valjevskoj gimnaziji. Biblioteka će sigurno biti kutak za uživanje, ali i mesto gde će naši učenici  obogaćivati i, što je još važnije, sticati nova zanja", rekao je Andrić.

Nova biblioteka Gimnazije

Nova biblioteka Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rekonstrukcija stare biblioteke, koja je smeštena na spratu škole, koštala je četiri miliona dinara, najviše novca 3,5 miliona dinara uložio je Grad, ostatak je obezbeđen iz sopstvenih izvora i od sponzora, dok je GP Greda poklonilo idejni projekat.

Nova biblioteka Gimnazije

Nova biblioteka Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Veljko Uskoković predsednik Đačkog parlamenta veruje da će novi, moderan izgled biblioteke Valjevske gimnazije, koji odiše svežinom i blistavošću, doprineti da mladi više vremena provode u druženju sa knjigom, dobrim danas nažalost zapostavljenim i zaboravljenim prijateljom.

 

"Ovaj prostor treba da ispune oni za koje je sve ovo izgrađeno, a to su učenici. Nažalost nalazimo se u vremenu u kome mladi smatraju da je knjiga bauk, a biblioteka spomenik prošlih vekova. Knjiga je veliki prijatelj, koja će vas uvek saslušati, slatko nasmejati i nikada neće odbiti sastanak sa vama. Stvorena je za vas i uvek vam je na raspolaganju. Ništa drugo ne traži od vas osim da katkad obrišete prašinu sa lica i sredite police. Ne bi bilo dobro da požuti. To ne smete nikako da dozvolite", poručio je Veljko Uskoković u danu otvaranja renovirane biblioteke Valjevske gimnazije.

 

Direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić je najavio da će na početku godine u holu škole napraviti izložbeni prostor za 250 starih i retkih knjiga koje su spomenici kulture i koje zaslužuju da budu prikazane javnosti.

Jelka od knjiga

Jelka od knjiga (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 21 sati 57 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara