Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2018, 08:15

Da Valjevo prodiše!

č: | fb:

Na spomenike u Parku Vide Jocić na Jadru sinoć je neko stavio zaštitne maske i tako skrenuo pažnju na to da se Valjevci guše u čađi i smogu već godinama, a da niko ništa ne preduzima.

 

Možda je to, ne samo skretanje pažnje da će u Valjevu moći da se živi samo sa maskama preko lica, nego i revolt zbog činjenice da živimo u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, da živimo u nesnosnom smradu zbog toga što ložimo sve i svašta, i da za to niko ne mari! 

 

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, koje prati koncentraciju sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi u vazduhu, i poslednjih dana 2017. godine udisali smo zagađen vazduh. Koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima bila je skoro dva puta veća od dozvoljenih vrednosti.

 

Merenja su pokazala da je 29. 12. 2017. godine na mernom mestu Novo Naselje koncentracija čađi iznosila 83 mikrograma po kubnom metru, što je skoro dva puta više u odnosu na maksimalnu dozvoljenu vrednost. Podaci o tome kakav vazduh smo udisali prvih dana 2018. godine biće poznati danas nakon podneva, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravlje.

 

Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji

 

Podaci pokazuju da Valjevci udišu vazduh treće kategorije i da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji po koncentraciji PM-10 čestica koje predstavljaju mešavinu organskih i neorganskih materija poreklom iz dizel-motora, letećeg pepela, mineralne prašine, metalnih para, dima.

Povećana koncentracija PM-10 čestica, u prethodne četiri godine, evidentirana je tokom 150 do 170 dana godišnje, saopštila je zabrinjavajući podatak Biljana Mladenović.

 

Ona je nedavno na skupu održanom u Gradskoj upravi o zaštiti životne sredine, kome je prisustvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navela da individualna ložišta, koja čine 85 posto od ukupnog broja u gradu, u velikoj meri utiču na povećanje koncentracije čađi koja u grejnoj sezoni prelazi granične vrednosti 10 do 15 dana mesečno.

 

Ministar Trivan, šokiran podacima, je poručio da "Valjevo problem aerozagađenja mora što hitnije da reši". On je konstatovao da je situacija "dramatično loša", gora čak i od Beograda jer po mnogim parametrima Beograđani "imaju bolji vazduh od Valjevaca".

 

"Vi ćete se pogušiti na kraju. Dajte da razgovaramo i nađemo rešenje. Ministarstvo će da pomogne", obećao je ministar Trivan.

 

On je predložio da se održi još nekoliko sastanaka na kojima bi trebalo konkretno dogovoriti šta i koliko može da se uradi. "To mora biti što pre", poručio je sredinom decembra u Valjevu ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 55 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 4 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara