Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2018, 08:17

Radovi privremeno prekinuti više od pola godine?!

č: | fb:

Skoro sedam meseci Grad nije uspeo da raspiše javnu nabavku za dodatne radove, kako bi konačno bila završena rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu. Rekonstrukcija tog objekta počela je 16. maja prošle godine, a trebalo je da bude završena u avgustu. 

 

Umesto da jedna od najlepših građevina u Valjevu sija punim sjajem, ona je ruina, napuštena, zarobljena u "kavezu", čekajući da se neko smiluje i raspiše javnu nabavku za dodatne radove čija je vrednost procenjena na oko tri miliona dinara.

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rekonstrukcija objekta

Rekonstrukcija objekta (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi na objektu prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, počeli su sredinom maja prošle godine sa rokom završetka do sredine avgusta.

 

"Privremeno su prekinuti" pre skoro sedam meseci zbog, kako je tada objašnjeno, dodatnih intervencija, koje nisu bile planirane prvobitnim projektom, ali su se u toku radova pokazale kao neophodne. Najavljeno je da će vrlo brzo biti urađeno preprojektovanje i raspisana javna nabavka, kako bi radovi bili nastavljeni najkasnije do kraja avgusta 2017. godine.

 

Zašto radovi nisu nastavljeni u avgustu, a ni kasnije, i zašto Grad nije raspisao javnu nabavku?

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, u toku izvođenja radova, praktično na samom početku, izvođač je poslao Gradskoj upravi dopis u vezi podne konstrukcije, sa molbom da mu dostavi rešenje kako bi pripremio ponudu za nepredviđene radove. Upućen je i dopis koji se odnosi na čišćenje kabastog smeća iz objekta, rušenje kafića u potkrovlju, zidanog šanka i roštilja, a za te radove je izvođač dostavio i ponudu. 

 

Potom je izvođač radova dostavio Gradu i ponudu za naknadne radove za izradu poda u prizemlju, uz zahtev projektantu da uradi rešenje poda na spratu i potkrovlju zgrade. Navodi se i neophodnost rušenja dela tavanske konstrukcije, a zbog montiranja čeličnih stepenica. Ova pozicija je projektom predviđena, ali nije ugovorena.

 

Projektom nije predviđeno, niti je ugovoreno, rušenje dela tavanske konstrukcije zbog montiranja čeličnih stepenica i rušenje plafonske konstrukcije zbog montaže čeličnih nosača.

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zbog svega toga radovi su prekinuti. Usledili su brojni sastanci Grada i izvođača radova. Umesto rešenja o tome kako radove što pre nastaviti, pojavio se novi problem - na koji način će objekat biti priključen na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i na grejanje.

 

Naime, projektanti rade instalacije samo za unutrašnjost objekta, dok projekte priključenja na mreže rade nadležne službe na zahtev naručioca, u ovom slučaju Grada, međutim Grad je to prevideo (?) tako da ti projekti nisu urađeni.

 

Prema saznanju Kolubarskih.rs projektant je ponudu za dodatne radove dostavio Gradu 10. avgusta, dok je izmena projekta urađena i predata Gradu 15. decembra prošle godine.

 

Ostaje nejasno, zbog čega skoro mesec i po dana od završenog projekta nije raspisana javna nabavka, kao bi radovi na zdanju u centru grada bili nastavljeni?

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 30 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 26 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara