Zgrada u kojoj se nalazi
Zgrada u kojoj se nalazi "Abrašević" (foto: Đorđe Đoković)
09.02.2018, 07:51

Dugogodišnji članovi KUD "Abrašević" podneli tužbe

č: | fb:

Odluku valjevskog rukovodstva da ugasi KUD "Abrašević", društvo sa tradicijom dugom više od jednog veka, njegovi dugogodišnji članovi smatraju nezakonitom i nemoralnom. Tvrde da je nezakonit i način na koji je, u novembru prošle godine, osnovana ustanova Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" Valjevo, koja bi svojom delatnošću trebalo da zameni sve ono što su amateri decenijama u  "Abraševiću" radili i stvarali.

 

Zbog toga su pokrenuli tri postupka: pred Osnovnim sudom u Valjevu, Agencijom za privredne registre i Privrednim sudom u Valjevu, kako bi dokazali da je gašenje društva sprovedeno kršenjem mnogih propisa.

 

Na sastanku na koji su pozvali gradsko rukovodstvo, koje se nije odazvalo, i novinare, izneli su brojne dokaze da je KUD "Abrašević" ugašeno bez poštovanja procedure. Tvrde da o gašenju nije bilo obavešteno članstvo i da je sve "svaljeno na neku decu koja i ne znaju šta su potpisala".

 

Advokat Zoran Jovanović, dugogodišnji član i nekadašnji umetnički rukovodilac, objašnjava da se Konferencija amatera, koja je jedini nadležan organ za donošenje odluke o prestanku rada društva, nije održala, niti je takvu odluku donela, a pokazivanje nekih potpisa umesto odluke je potpuno neprihvatljivo.  

 

- Stvoren je utisak da se osnovanjem nove ustanove brani ili spašava "Abrašević" i da uopšte nije važno koji prefiks nosi "Abrašević" i kakvu formu ima; da li je to kulturno umetničko društvo ili Centar za negovanje tradicije. Nije kontinuitet "Abrašević" kao ime, kontinuitet je Kultutno umetničko društvo, koje postoji 113 godina. Amaterizam je neodvojiv deo kulture jednog društva, a po Zakonu o kulturi amaterizam je predviđen kao delatnost od opšteg interesa. Važno je reći i to da je kulturno-umetnički amaterizam ugrađen u Strategiju kulture ovog društva. Amaterizam kroz njegove forme, a to su društva su Zakonom određena kao subjekti u kulturi. Republika i lokalna samouprava su obavezane da obezbeđuju uslove za rad KUD-ova, a to mogu činiti obezbeđivanjem prostora i sredstava. "Abrašević" je svojim kvalitetom i nagradama opravdavao svaki budžetski dinar. Netačno je da je "Abrašević" bio suočen sa mogućnošću da će od njega Centar za kulturu tražiti plaćanje kirije i zakupa, to je obmanjivanje javnosti, jer po zakonu taj prostor su mogli i dalje da koriste - naveo je Jovanović.

 

Takođe je dezinformacija i obmanjivanje javnosti i to da su, navodno, nastali neki novi uslovi u poslovanju i statusu KUD-ova, pa zbog toga "Abrašević" više ne može da se finansira iz budžeta.

 

- To nije tačno, naročito zbog toga što Zakon o kulturi lokalnim samoupravama nalaže suprotno. Ako nije tačno da "Abrašević" može da izgubi prostorije i ako nije tačno da više ne može da prima budžetska sredstva, šta onda može biti razlog da se ugasi društvo sa tradicijom od 113 godina? I zbog čega pitanje o gašenju nije izneto pred Konferenciju amatera i članove? – upitao je Jovanović.

 

Govoreći o novoosnovanoj ustanovi Centrar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", a za to je on, kao i većina članova, saznao iz medija, Jovanović naglašava da se po Zakonu o kulturi država ne može baviti amaterizmom i ne može država osnivati ustanove koje će se baviti kultuno-umetničkim amaterizmom.


Formiranjem ustanove za kulturu je oteta delatnost Abraševiću i prebačena u neke državne, administrativne tokove. Tu nema amatera, tu nema članstva, tu nema ništa!

 

Dugogodišnji članovi "Abraševića" kažu da ne znaju šta je razlog da se na taj način i tom brzinom ugasi kulturno-umetničko društvo.

- Još tragamo za motivima. Cilj nam je da se stanje vrati u pređašnje i da se otvori jedna široka javna rasprava u kojoj će učestvovati građani i "abraševićevci" i da se prodiskutuju sva pitanja, kako bi došli do najboljeg rešenja i odgovora da li KUD "Abrašević" posle 113 godina treba tek tako ugasiti – rekao je Jovanović.

 

Abrašević je duže od veka bio jedan od značajnih nosilaca kulturnog života u Valjevu i stub amaterizma.

 

Dugogodišnji član Branko Lukić, takođe pita zašto je bilo toliko hitno da se na ovaj način ugasi KUD "Abrašević" i zbog čega se uništava nešto što postoji više od jednog veka, a da se pritom ništa ne pitaju oni koji jesu "Abrašević", a to su sadašnji i nekadašnji članovi?

 

- Čuli smo niz laži i manipulacija, a jedna od njih je i ta da, ukoliko se KUD "Abrašević" ne transformiše u Centar za negovanje tradicionalne kulture ostaje na ulici i da će biti isteran iz Centra za kulturu... O tome treba ozbiljno razgovrati i razmišljati. Žao mi je što niko od pozvanih nije ovde prisutan, ni gradonačelnik, ni član Gradskog veća zadužen za kulturu, niko iz UO KUD Abrašević i niko iz novoosnovanog Centra, jer bi to bila šanse za razgovor. Očigledno je da neko ne želi da se o tome previše razgovara - rekao je Lukić.

 

Na izjave pojedinih da je priča oko gašenja "Abraševića" i pravljenja nove ustanove "mnogo buke ni oko čega", odgovara - "mnogo buke ili bruke, pitanje je sad?".

Milić u ulozi Aksentija u Maratoncima

Milić u ulozi Aksentija u Maratoncima (Foto: Kolubarske.rs)

 

Glumac amater Božidar Milić, svojevremeno predsednik "Abraševića" i član Konferencije amatera je zaključio da "gašenje društva znači da je krivo za mnogo toga".

 

- "Abrašević" je "kriv" jer je on za Valjevo isto što i Narodno pozorište za Beograd, "kriv" je jer su se iz njega afirmisali istaknuti umetnici, "kriv" je jer je okupljao mlade koji su sklanjani sa ulice i kojima se otvorio prostor i mogućnost da afirmišu svoje umetničke sposobnosti, "kriv" je zbog toga što je dobijao mnogo nagrada, "kriv" je zato što je brend, ne samo Valjeva, nego na neki način i Srbije. "Abrašević" je "kriv" i zbog nagrada koje je dobijao od Grada, ali i zbog toga što je malo koštao ovaj grad. "Kriv" je i zbog toga što su na svim manifestacijama gde su se dobijale nagrade bili prisutni političari kojima je bilo stalo do vlastitog integriteta... – naveo je Milić samo neke "krivice" i "falinke" KUD "Abrašević".

Ipak, kao najveću "krivicu" izdvojio je to što je "Abrašević" bio apolitičan u dugom vremenu od 113 godina.

 

Božidar Milić je parafrazirao jedan dijalog iz romana Meše Selimovića, želeći da na taj način pošalje poruku Valjevcima, svima kojima je stalo do "Abraševića", koji znaju šta je "Abrašević", ali i onima koji to ne znaju, a trebalo bi! 

 

- On je čovek.

- Nije on čovek, on je vlast.

- Pa šta je to?

- Vlast je kao kamen. Otisne se i ubije čoveka...

 

"U slučaju Abraševića, ne ubija se čovek, ubija se umetnost, ubija se kultura, ubija se ono što je duh, intelekt, umetnički kredo ovog grada, ubija se valjevski govor, filozofija, inteligencija, valjevska vera i snaga u umetnosti!", poručio je Božidar Milić. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara