Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2014, 13:42

Gradsko rukovodstvo čeka stav pravnika

č: | fb:

Presuda Upravnog suda da se poništava rešenje o razrešenju predsednika Skupštine grada Mihaila Jokića stigla je u Gradsku kuću juče popodne, međutim gradsko rukovodstvo se o tome ne izjašnjava čekajući stav i tumačenje pravnika. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je, u informativnom smislu, upoznat sa presudom Upravnog suda.

- Naš pravni tim će sagledati kakve dalje posledice ima presuda Upravnog suda. Poznat mi je sadržaj presude, ali ne i kakve posledice proističu iz toga, kakvo je izvršenje i pravo žalbe. Sačekaćemo tumačenje naših pravnika i u skladu sa tim ćemo postupati - kaže Žarko Kovač.

Predsednik Okružnog odbora SPS, vodeće partije u vladajućoj koaliciji, Dragan Jeremić bio je precizniji i konkretniji, rekavši da će ispoštovati presudu Upravnog suda.

- Jedina obaveza po toj presudi koju mi imamo jeste da se razrešeni predsednik Skupštine Mihailo Jokić vrati na posao i na mesto predsednika parlamenta. To je sve što proističe iz presude Upravnog suda i ništa više- kaže Jeremić. On dodaje da će se o posledicama presude  posavetovati sa pravnicima u Gradskoj upravi ali i sa pravnicima u državnim organima. „Šta nam oni kažu, tako ćemo postupiti”, zaključuje Jeremić.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će poništiti sve odluke koje je Skupština grada donela na sednici 28. februara na kojoj je razrešen predsednik Mihailo Jokić i izabran novi predsednik, Jeremić kaže da  sve odluke donete na toj i narednim sednicama su u skladu sa zakonom i neće biti poništene.

-Sve odluke koje je Skupština donela su izglasali odbornici, a ne predsednik Skupštine. On je tu samo medijator ili neko ko vodi sednicu- objašnjava Jeremić.

Kovač i Jeremić nisu konkretno odgovorili na pitanje Kolubarskih.rs da li pravnici Gradske uprave dobro rade svoj posao i poznaju zakone, jer prošle godine Ustavni sud je ocenio da Pravilnik o načinu za izbor projekata u oblasti informisanja nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom a sada Upravni sud donosi presudu da se poništava rešenje o razrešenju predsednika koji su usvojili odbornici uz saglasnost pravnika. Kovač i Jeremić kratko su odgovorili da Gradska uprava ima dovoljno pravnika i da dovoljno poznaju zakone.

-Pitanje je sad šta je pravno ispravno, a šta je pravno neispravno. Pitanje je koliko je i ta odluka pravno utemeljena, na osnovu čega je doneta, da li postoji pravni lek. Uostalom zašto bi Upravni sud bio upravu - kaže Jeremić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je saglasan da odluka suda može biti poništena, da to može biti slučaj i sa  presudom Upravnog suda jer je, kako reče, „ova presuda je zasnovana na tome da je Statut grada važniji akt od Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 53 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.