Nikola Radojičić, Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Nikola Radojičić, Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2014, 17:53

Štetu dokazati u upravnom postupku

č: | fb:

Država će finansirati izgradnju novih kuća za one čiji su objekti uništeni u poplavama i klizištima, za saniranje oštećenih objekata biće isplaćen novac, dok oni koji su imali štetu na ekonomskim objektima neće dobiti pomoć države. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će Vlada Srbije sutra na sednici usvojiti državni program pomoći kojim će biti precizirana metodologija i kriterijumi po kojima će se graditi kuće i način isplate novčane pomoći za sanaciju. Svi oni kojima su kuće uništene ili oštećene i koji računaju na pomoć države moraće da dokažu kroz upravni postupak stepen oštećenja kuće, broj članova u domaćinstvu i da su vlasnici objekta. Na taj način sprečava se zloupotreba trošenja državnih para.

- Država će finansirati izgradnju tri tipa kuća, od 60, 80 i 100 kvadrata, u zavisnosti od veličine objekta pre poplava i broja članova u domaćinstvu. Ukoliko ne postoji mogućnost da se gradi novi objekat na istoj parceli ili nekoj drugoj koju obezbedi država, vlasnik uništene kuće dobiće novac za izgradnju nove. Što se tiče sanacije oštećenih objekata oni su podeljeni u pet kategorija u zavisnosti od stepena oštećenja i u skladu sa tim biće im isplaćen novac – kaže Kovač.

U  poplavama i klizištima, na teritoriji grada Valjeva, oštećeno je ili srušeno 66 objekata, od toga je 35  kuća srušeno, dok se 31 objekat nalazi na klizištima tako da i njima preti rušenje. Šteta je prijavljena na  418 stambenih objekata.

I dok su kriterijumi izgradnje i sanacije oštećenih objekata utvrđeni, pravila obnove i izgradnje infrastrukture još uvek nisu precizno definisana. 

- Što se tiče obnove infrastrukture postupak još uvek nije definisan, a upravo uništena infrastruktura predstavlja veliki problem. Usvojen je Zakon o otklanjanju posledica poplave, ali on definiše samo postupak javne nabavke i ništa više. Sve lokalne samouprave čekaju da Ministarstvo građevine donese program obnove i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata. Još uvek ne znamo šta će sanirati država a šta lokalna samouprava, a upravo od toga zavisi šta i kada ćemo raditi na obnovi puteva i mostova - objašnjava direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Šteta na privrednim objektima je oko 50 miliona dinara i svi oni koji su prijavili štetu mogu račinati na pomoć države. „Kriterijumi i način pomoći biće definisani donošenjem državnog programa obnove i razvoja”, rekao je član Gradskog veća Nikola Radojičić.

Konačna šteta od majskih poplava na teritoriji grada Valjeva  procenjena je na skoro 1,13 milijardi dinara.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 44 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...