Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
26.02.2018, 11:36

U Valjevu minus sedam, deset centimetara snega

č: | fb:

Prema najavi iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji će sve do četvrtka 1. marta biti ledeni dani, kada će temperatura biti i do -12 stepeni.

 

U Valjevu je danas u 10 časova temperatura bila -7 stepeni, što je najniža temperatura izmerena od početka ove zime. Visina snega, koji sa kraćim prekidima pada dva dana, je deset centimetara.

 

I pored niskih temperatura i snežnih padavina ovo je redovna situacija s obzirom na to da temperature nisu ekstremno niske, niti su snežne padavine ekstremno visoke. Još uvek nema potreba za reakcijom sektora za vanredne situacije niti Štaba za vanredne situacije Grada, rečeno je Kolubarskim.rs u Operativnom centru za obaveštavanje Valjevo.

Ugao Pantićeve i Vuka Karadžića

Ugao Pantićeve i Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

Most na Kolubari

Most na Kolubari (Foto: Đorđe Đoković)

Ulica Vuka Karadžića

Ulica Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Železnička ulica

Železnička ulica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kako nam je rečeno, putari su na terenu od subote, ulice koje su u programu zimskog održavanja su očišćene, svi putni pravci su prohodni, uključujući i prilaze Divčibarama, kao i saobraćajniuce na toj plnini. Vozači kažu da su gradske ulice "mogle biti i bolje očišćene, a naročito s obzirom na to da ove zime snega pošteno nije ni bilo, pa se putari nisu umorili i istrošili". 

 

U Gradskoj toplani kažu da će naredna dva dana grejati bez prekida, dakle stanovi koji su na centralnom sistemu grejanja biće topli 24 časa.

 

I opred toga što najavljeni minisu ne spadaju u ekstremno niske temperature, Republički hidrometeorološki zavod je dostavio upustvo za postupanje građana prilikom pojave ekstremno niskih temperatura i hladnih talasa.

Ulica Vlade Danilovića

Ulica Vlade Danilovića (Foto: Đorđe Đoković)

Čišćenje trotoara

Čišćenje trotoara (Foto: Đorđe Đoković)

Knez Miloševa ulica

Knez Miloševa ulica (Foto: Đorđe Đoković)

Preporučuje se građanima da, pored ostalog, obezbede sredstva za grejanj, kao i sveće jer jedna upaljena sveća može umanjoj prostoriji da povisi temperaturu vazduha za nekoliko stepeni. Preporuka je da štede energiju, vode računa o grejnim telima i instalacijama, pomognu komšijama...

 

"Imajte hrane za nekoliko dana. Hronični bolesnici obavezno da raspolažu lekovima za redovnu terapiju. Ako imate česmu za vodu u dvorištu obavezno je zaštitite od smrzavanja, a najbolje je da je isključite. U pomoćnim prostorijama, onim prostorijama u kojima ne boravite isključite i ispraznite vodu iz svih vodnih instalacija.

Bolesnim ili starijim osobama (komšije ili rođake), koji žive sami pomozite da se što bolje pripreme za nastupajuću hladnoću. Ako je ikako moguće svakodnevno ih obilazite i proveravajte sisteme za grejanje, struju i vodu. Bez obzira na hladnoću s vremena na vreme, na kratko, otvorite vrata ili prozor kako bi obezbedili svež vazduh i neophodan kiseonik.

Pridržavajte se uputstava o korišćenju grejalica, TA peći i sličnih uređaja koji koriste električnu energiju ili prirodni gas. Budite oprezni i pažljivi i mogućnost izbijanja požara svedite na najmanju moguću meru. Otvorena grejelica nikada ne sme da bude blizu kreveta, fotelja i ostalih stvari, zavesa, bilo koje količine papirnih predmeta, otrovnih materija ili tečnosti na bazi alkohola. Nikada ne koristite otvorenu vatru za grejanje prostorije.

Izbegavajte nagli izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh. Ako duže boravite na hladnoći, a uočite drhtavicu, mamurluk, bledilo na prstima ruku, ako sporo i nerazgovetno govorite ili gubite pamćenje, tj. niste u stanju da se setite običnih svakodnevnih stvari/aktivnosti to je siguran znak hipotermije.

Hipotermija je smanjenje telesne temperature ispod 35°C i prouzrokovana je dugim boravkom na niskim temperaturama. Znači više gubite toplote nego što je telo sposobno da proizvede. Dolazi do oštećenja važnih životnih funkcija i organa.

Trljajte ruke i noge kako bi uspostavili cirkulaciju i obavezno se sklanjajte od hladnoće. Izbegavajte alkohol jer on širi krvne sudove i pospešuje gubitak toplote iz organizma", navodi se u upustvu RHMZ-a za postupanje građana prilikom pojave ekstremno niskih temperatura i hladnih talasa.

 

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Ljubomir Bogdanović Ćube (foto: )
In memoriam Pre 8 sati 42 minuta

Ljubomir Bogdanović Ćube (1937-2022)

U Valjevu je u subotu 26. novembra 2022. godine u 85. godini života, preminuo Ljubomir Bogdanović – Ćube, čovek koji je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u valjevskom sportu i čovek koji...

Spomen-bista pukovnik Živojin Bacić (foto: )
Herojska smrt pukovnika rođenog pre 150 godina Pre 8 sati 40 minuta

Div-junak Živojin Bacić zauvek ostao u Ljigu

U vreme kada se srpska vojska povlačila u defanzivnoj fazi Kolubarske bitke, pukovnik Živojin Bacić primio je naredbu: Pokušajte, ako je moguće, da se održite dvadeset četiri sata na položajima...

Kovid ambulanta u Novom naselju (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 45 minuta

KOVID ambulanta ubuduće u Novom naselju

Dom zdravlja Valjevo obaveštava sugrađane da će od ponedeljka 28. novembra KOVID ambulanta funkcionisati u ambulanti Novo naselje. Radno vreme će biti od 7 do 17 časova.