Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
25.07.2014, 05:58

Grejanje neće poskupeti

č: | fb:

Grejanje u Valjevu neće poskupeti u sezoni 2014/2015, izjavio je u intervjuu za Kolubarske.rs direktor Gradske toplane Dejan Filipović. On je dodao kako se rade uobičajeni letnji remonti opreme i mreže, kako bi početak nove sezone 15. oktobra dočekali spremno. Takođe, najverovatnije se neće menjati ni sistem obračuna potrošnje toplotne energije s obzirom na to da je Udruženje toplana pre nekoliko dana uputilo zahtev ministarstvima finansija i energetike da se uredba o obaveznom prelasku na novi način utvrdjivanja visine mesečnih računa odloži na godinu dana zbog toga što sve toplane u Srbiji nemaju tehničke pretpostavke za obračun po kalorimetru.

Kolubarske.rs: Koliko kavdrata trenutno greje Toplana, koliko korisnika ima?

Filipović: Toplana trenutno zagreva 303.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora sa oko 4.500 korisnika. Naša procena je da bi trebalo „zakačiti“ još 120.000 kvadrata kako bi sistem bio održiv. Između ostalog i zbog toga se širi vrelovodna mreža, a Grad Valjevo nastoji da pronađe način kako bi se građanima pomoglo da lakše dođu do sredstava za priključivanje na sistem centralnog grejanja. Mi imamo određene predloge, nadam se da ćemo zajedno sa osnivačem uspeti da dođemo do rešenja.

Dejan Filipović

Dejan Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Kada će biti okončani sadašnji radovi na širenju mreže?

Filipović: Ti radovi su započeti 26. maja, trebalo bi da budu okončani do 25. jula. Izvođač, firma „Štabak“ iz Austrije tražila je produžetak roka. Gradsko ruovodstvo je pristalo, s tim da radovi na Desankinom vencu budu završeni do 1. avgusta. Predstoje nam „Tešnjarske večeri“, koje ne možemo dočekati sa „raskopanim“ centrom grada. Poređenja radi, kada su firme iz Češke ranije bile izvođači radova na širenju vrelovoda, za manje radnih dana imali su daleko bolji učinak.

Kolubarske.rs: Gde je zapelo?

Filipović: „Štabak“ je kao izvođač izabran na tenderu nadležnih ministarstava u Beogradu za 17 gradova u Srbiji, među kojima je i Valjevo. Očito je da sa svojim podizvođačima nemaju dovoljno ljudi i kapaciteta da prate ugovoreni ritam. Na to smo im skretali pažnju nekoliko puta, kao i na primedbe da na gradilištu nemaju „odgovorno lice“, odnosno da ne postoje „građevinske knjige“ kako bi naš nadzorni organ mogao da upiše primedbe. Takođe, dugo smo se sa njima mučili i oko toga da, na primer, dođemo do licenci zavarivača, koji rade na spajanju cevi. Generalno uzev, kasne mašinski radovi, a građevinski su bili urađeni bez naročitih primedbi.

Kolubarske.rs: Širenje mreže finansirano je stranim kreditima?

Filipović: U pitanju je projekat „KWf 4“, koji finansira istoimena nemačka banka, u Valjevu vredan oko 3,15 miliona evra za osam kilometara nove vrelovodne mreže sa 27 podstanica na pet trasa – u Karađorđevoj, Pantićevoj, Železničkoj, krak ka Opštoj bolnici i Petom puku.

Kolubarske.rs: Da li će Bolnica biti priključena?

Filipović: Bolnica je priključena, urađena je i „topla proba“, otklonjeni su sitni nedostaci. Još, međutim, nema dogovora o uslovima korišćenja usluga Toplane, odnosno ceni grejanja. Posreduje i Grad Valjevo, koji je, uz Češku donaciju, finansijski pomogao taj projekat smatrajući ga višestruko značajnim. Uveren sam da ćemo do početka nove grejne sezone naći obostrano prihvatljivo rešenje za dobrobit građana.

Branko Vićentijević i Dejan Filipović

Branko Vićentijević i Dejan Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Kakva je trenutna finansijska situacija u JP Toplana?

Filipović: Račun smo posle majske blokade nastale zbog ranijih dugova deblokirali, što ne znači da nemamo neizmirenih obaveza. Naprotiv. Kompaniji AD Nafta, od koje nabavljamo mazut, dugujemo 22 miliona dinara, dug za potrošenu električnu energiju iznosi 10 miliona dinara, reprogramirani su raniji bankarski dugovi, imamo i dugova sitnim dobavljačima... Svaki mesec vraćamo 60 tona mazuta Republičkim robnim rezervama, što je oko četiri miliona dinara. Dug za mazut iz oktobra 2013. reprogramirali smo na 60 meseci (do 2018. godine). Nije lako, tim pre što u januaru i februaru 2015. treba vraćati 600 tona mazuta potrošenog 2009. godine, a nije obuhvaćeno reprogramom o kojem sam govorio. Uostalom, mi smo u obavezi da do 25. jula osnivaču dostavimo program stabilizacije Toplane, što ćemo i učiniti očekujući razumevanje i pomoć Grada Valjeva.

Kolubarske.rs: Koliko građani duguju Toplani?

Filipović: Dug građana kreće se oko 120 miliona dinara. Moram da primetim kako je bio slab odziv na naš poziv da se dug reprogramira uz otpis kamate. Uglavnom su se javili oni, koji su dugovali dve-tri rate. I sada je mguće reprogramirati dugove ali bez brisanja kamata. Mi smo angažovali i privatne izvršitelje, što je dalo određene efekte.

Dejan Filipović (1956), rođen je u Beogradu, gde je ekonomiju završio na Univerzitetu „Union“. Radio je u Invest i Agro banci. U Valjevu je od 1999 – oženjen, otac dvoje studenata. Nije član ni jedne političke partije. VD direktor Toplane od 3. marta, na to mesto predložio ga URS.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 4 sati 13 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 2 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.