dacia stepway (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
dacia stepway (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2018, 08:00

Dom zdravlja namešta tender za nabavku vozila?

č: | fb:

Poslednja javna nabavka koju je Dom zdravlja raspisao prošle godine bila je kupovina putničkog automobila, a među pet objavljenih u ovoj godini je ponovo nabavka automobila. To će biti šesto putničko vozilo koje je za godinu i četiri meseca kupio Dom zdravlja. Pet je kupljeno od firme "PSC Vuković" doo iz Šapca.

 

U ovoj godini, pored nabavke sanitetskog i putničkog vozila, raspisane su javne nabavke za fizičko obezbeđenje Doma zdravlja, održavanje i popravka štampača uz obezbeđivanje rezervnih delova, laboratorijske analize i nabavka materijala za zubnu tehniku.

 

Iz budžeta Valjeva izdvojeno je 6,6 miliona dinara za vozila, od toga za putničko 1,1 milion dinara.

 

Sudeći po tehničkoj specifikaciji javne nabavke za putničko vozilo, koja je objavljena 19. februara 2018. godine rukovodstvo Doma zdravlja ponovo želi belu "daciu stepway", koja košta 9.400 evra ili 1,1 milion dinara.

 

Preciznim navođenjem karakteristika koje ima jedino "dacia stepway“ nameće se zaključak da je ovom javnom nabavkom favorizovana jedna marka automobila, tako da postoje osnovi sumnje da se radi o nameštenoj javnoj nabavci.  

 

U tehničkoj specifikaciji, pored ostalog, navedeno je da visina vozila sa krovnim nosačima treba bude od 1600-1650 mm, kao i da vozilo poseduje: SUV dodatke, hromirani element napred, obloge blatobrana, hromirani prednji i zadanji deo branika. (Zbog čega je važno da vozilo Doma zdravlja ima krovni nosač i hromirane delove branika?)

 

Javna nabavka za kupovinu putničkog vozila, sa identičnom tehničkom specifikacijom, je raspisana i 8. novembra 2017. godine. Prispela je samo jedna ponuda i to firme "PSC Vuković" doo iz Šapca od koga je kupljena bela "dacia stepway“.

 

Pored te kupovine, Dom zdravlja je od firme "PSC Vuković" nabavio dva sanitetska i jedno putničko vozilo u martu, a u julu prošle godine putnički automobil, dok su u decembru 2016. godine kupljena dva putnička vozila.

 

Direktor Doma zdravlja ne želi da govori o javnim nabavkama

 

Direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan odbio je da za Kolubarske.rs govori o javnim nabavkama. Nije želeo razgovor o tenderu za kupovinu automobila, kao ni o tome zbog čega su raspisane javne nabavke za kupovinu putničkog vozila i za fizičko obezbeđenje, a još uvek nije raspisana za kupovinu sredstava za održavanje higijene.  

Uprava Doma zdravlja nam je preko PR službe poručila da "uvid u javne nabavke možemo obaviti na sajtu ustanove". Na naš dodatni zahtev da su nam potrebne informacije kojih nema na sajtu, nije odgovoreno.

 

Među javnim nabavkama, koje je do sada objavio Dom zdravlja, nije kupovina sredstava za održavanje higijene. Prošle godine je ta javna nabavka raspisana 6. februara, a ugovor je sklopljen u martu 2017. godine.

 

Na glasine da u Domu zdravlja nema ubrusa i dezinfikacionih sredstava, reagovao je krajem februara predsednik valjevskih naprednjaka i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je na stranačkoj konferenciji za novinare ustvrdio da svega toga u Domu zdravlja ima u dovoljnim količinama.

 

Kada su se i nakon te tvrdnje zaposleni u Domu zdravlja požalili da nema sredstava za higijenu - peškira za ruke, maramica, toaletne hartije, i da se povremeno "pozajmljuju minimalne količine" iz drugih ustanova, Kolubarske.rs su zatražile razgovor sa direktorom Doma zdravlja uz molbu da nam pokaže da u ustanovi ima dovoljnih količina sredstava za higijenu.

 

Međutim, umesto razgovora, dobili smo informaciju PR službe Doma zdravlja.

"Dom zdravlja je snabdeven kvalitetnim sertifikovanim sredstvima za održavanje higijene, kao i dovoljnim količinama ubrusa, toalet papira, vreća i kesa za otpad", navodi se u informaciji.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 53 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 30 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar