Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2018, 10:25

Građani traže rešenje problema stare čaršije i okoline

č: | fb:

Udruženje "Stari grad-Tešnjar", čiji je osnovni cilj poboljšanje životnih uslova na prostoru starog grada, Birčaninove i sporednih ulica zaštićene zone Tešnjara, kao i dela trgovačke zone u ulici Kneza Miloša, oglasilo se saopštenjem za javnost.

 

Kako je navedeno, Udruženje se zalaže za poštovanje Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kao i za uspostavljanje svake druge vrste komunalnog reda i podsticanje omladinskog i građanskog aktivizma i solidarnosti i uključivanja građana u razvoj lokalne zajednice. 

 

Oronula tešnjarska kuća

Oronula tešnjarska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

Oronula tešnjarska kuća

Oronula tešnjarska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

"Tešnjar predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku celinu, ne samo u Valjevu, već i u celoj Srbiji. Brojna su filmska ostvarenja domaće kinematografije snimana u njemu, tako da ima poseban potencijal da se od njega napravi filmski grad i turistička atrakcija. Tešnjar je oduvek bio ulica zanata, trgovina i kafana. Cilj nam je da tako i ostane, ali uz poštovanje zakona, kao i svih propisa i normi ponašanja civilizovanog društva. S druge strane Kolubare nalazi se ulica Kneza Miloša, koja zajedno sa Tešnjarom čini lep pešački prostor. Poslednjih godina Knez Miloševa ulica je pretvorena u tzv. BID zonu. Postoji ideja da se ta BID zona proširi i na Tešnjar. U njoj se nalaze brojne trgovinske radnje, kafići i noćni barovi, koji zadaju mnogo glavobolja žiteljima ove ulice, pre svega zbog buke koju emituju, kao i zbog neprimereno dugog radnog vremena", piše u saopštenju.

 

Udruženje "Stari grad-Tešnjar" predlažilo je Gradskoj upravi da preduzme sledeće mere: ukidanje muzike sa elektronskog ozvučenja na prostoru Tešnjara, preregistraciju postojećih noćnih barova u ulici Kneza Miloša i u svim gusto naseljenim delovima grada, u kafe barove, sa radnim vremenom do 00 i 01čas, dosledno i efikasno sprovođenje odluke o akustičkom zoniranju grada, efikasniju kontrolu točenja alkoholnih pića maloletnim licima, veće angažovanje Komunalne policije na prostoru Tešnjara i dela trgovačke zone Knez Miloševe, rešavanje pitanja kanalizacije u ulici Kneza Jovice, bolju saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture po pitanju sanacije i uređenja objekata od istorijskog značaja.  

 

Udruženje dalje predlaže doslednije sprovođenje odluke o kretanju i parkiranju vozila u Tešnjaru i okolnim ulicama, sa Savetom Tešnjarskih večeri blagovremene pripreme i predstavljanje novih sadržaja i aktivno učešće svih objekata iz Tešnjara u pripremi ove manifestacije, aktivnije promovisanje Tešnjara u turističkoj ponudi grada i u drugim manifestacijama, definisanje kratkoročne i dugoročne aktivnosti na uređenju Tešnjara (mobilijari…), podsticajne mere i stvaranje novog ambijenta za aktiviranje lokala koji su već duže vreme prazni, kao i objekata koji su oronuli. 

Tešnjar

Tešnjar

 

Udruženje "Stari grad-Tešnjar" uputilo je i nekoliko zahteva Policijskoj uprav. "Tražimo veće angažovanje na prostoru Tešnjara i dela trgovačke zone Knez Miloševe, po pitanju  regulisanja javnog reda i mira, naročito u večernjim i noćnim satima, angažovanje odgovarajućeg broja pozornika na pomenutim lokacijama, koji bi redovno patrolirali i brzo i efikasno reagovali na svaki vid remećenja javnog reda i mira, regulisanje kretanja vozila i parkiranja u skladu sa Zakonom o saobraćaju", navodi se u saopštenju.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 32 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...