Gradonačelnik otvorio Dane sremuša u Donjem Taoru 2017. (foto: www.valjevo.rs)
Gradonačelnik otvorio Dane sremuša u Donjem Taoru 2017. (foto: www.valjevo.rs)
17.04.2018, 07:01

Opet naši najbolje prošli!

č: | fb:

Projekat "DI FEST 2018. – Naše Divčibare" Plesnog kluba Studio M je najbolje ocenjen od 24 prispelih na konkurs za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva.

 

Kao prvoplasiran sa osvojenih 94 od maksimalnih 100 bodova, "DI FEST- Naše Divčibare" Studija M osigurao je novac iz budžeta, a da li će to biti pola miliona dinara kao prošle godine ili više, o tome će tek odlučiti gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Ove godine za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija u budžetu Valjeva izdvojeno je tri miliona dinara.

 

Prema mišljenju petočlane Komisije za ocenjivanje i selekciju projekata, jedino je projekat "DI FEST - Naše Divčibare" Studija M zavredio preko 90 bodova, dok je čak deset projekata ocenjeno sa 50 i manje poena.

Di fest 2016 Studio M vs Dani gljiva 2016. Gljivarskog društva Valjevo

Di fest 2016 Studio M vs Dani gljiva 2016. Gljivarskog društva Valjevo (Foto: Kolubarske.rs)

 

Među prvih deset je drugoplasirani projekat "Valjevski polumaraton", kome je Komisija dodelila 85 bodova, "Tucijada u Oglađenovcu" i "Ilindanski vašar" ocenjeni su sa po 80 bodova, "Dani gljiva i lekovitog bilja" 75, "Dani sremuša u Donjem Taoru" 73, slede "Ulica nije trkačka staza" i "Mountain music fest - MMF" sa po 70 bodova.

Marko Louis na MMF 2017.

Marko Louis na MMF 2017. (Foto: Đorđe Đoković)

"Petrovdanski dani" dobili su 65 bodova, "Dani kupine na Stavama" 63, "Malini u čast" 60, "Karum fest" 51 bod, dok je Open Minded Fest (Festival otvorenog uma) ocenjen sa 38 bodova.

 

Među slabije ocenjenim projektima su i oni sa tradicijom dugom 55 godina, kao što je "Dan maline u Brankovini", koji je vrednovan sa 45 bodova, "Povlen reli" koji se vozi 26 godina ocenjen je sa 68, dok su "Dani gljiva na valjevskim planinama" u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, koji traju već 24 godine, dobili 44,8 bodova.

 

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG koji se organizuje već 15 godina, prema mišljenju komisije vredi 60 bodova, Vaskršnji susreti planinara Srbije, održavaju se 13 godina, dobili su 44,6, dok je najmanje bodova 37,8 dodeljeno "Festivalu Zlatni opanak" koji traje 16 godina.

 

Kako su ocenjivani projekti

 

Komisija za ocenjivanje i selekciju projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija razmatrala je 24 pristigle prijave i na osnovu četiri kriterijuma utvrdila Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata.

 

  1. reference programa: oblast u kojoj se realizuje, dužina trajanja, broj lica koja se uključuju, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost, kapaciteti i ranija iskustva podnosioca programa;
  2. ciljevi koji se postižu: obim zadovoljenja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;
  3. sufinansiranje programa iz drugih izvora;
  4. zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa: da li su ranije korišćena sredstva budžeta Grada i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

 

Predsednik Komisije je Miroslav Pimić, dok su članovi Nenad Branković, Marijana Stanojević, Ana Marković i Viktor Mićić.

 

Nejasnoće i nelogičnosti bez odgovora

 

S obzirom na to da je četvrti kriterijum zakonitost, nejasno je kako su projekti bodovani od 8,2, koliko je po četvrtom kriterijumu vrednovan "Zlatni opanak", do 23 boda koliko je ocenjen "DI FEST – Naše Divčibare"? Jer, ako se boduje zakonitost, tačnije da li su podnosioci projekta ispunili ugovorene obaveze ukoliko su ranije koristili budžetske pare, a većina jeste, zar nije logično i jedino moguće da se projekti boduju sa 0 ili 25 bodova? Ili je bilo po zakonu ili nije, ne može se biti malo po zakonu, recimo 8,8 od 25 bodova?!

 

Takođe je nejasno kako je zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa bodovana kod projekata koji su prvi put konkurisali ove godine, kao što je projekat "Valjevski polumaraton", Sportskog udruženja "Varatonac", koji je za zaknitost i održivost ranijih programa dobio 21 bod, ili "Ulica nije trkačka staza", Opšteg udruženja privatnih preduzetnika Valjevo, čija je zakonitost i održivost ranijih programa vrednovana sa 17 bodova. Da li je taj četvrti kriterijum kod onih koji prvi put konkurišu trebao da bude ocenjen sa nulom?

 

Predsednik Komisije Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika, nije mogao da pojasni ove nejasnoće i nelogičnosti, rekavši da "ne razume šta ga pitam i da trenutno ne može da pristupi sajtu Grada gde je objavljena lista", niti je želeo da odovori na još nekoliko pitanja vezana za ocenjivanje projekata. "Pošaljite pitanja mejlom", glasio je odgovor predsednika Komisije Miroslava Pimića.

Mountain music fest (2017.)

Mountain music fest (2017.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kako je moguće da manifestacija kao što je "DI FEST - Naše Divčibare", koja je prvi put organizovana 2016. godine na Divčibarama uz desetak posetilaca, a prošle godine je bilo stotinak, osvoji 94 boda, dok "Mauntain music fest-MMF", takođe prvi put organizovan 2016, takođe na Divčibarama, ali sa preko 2000 posetilaca, bude ocenjen sa 70 bodova?

 

Dani gljiva na Divčibarama (2016.)

Dani gljiva na Divčibarama (2016.) (Foto: Kolubarske.rs)

Kako je moguće da manifestacija "Dani gljiva na valjevskim planinama", Gljivarskog društva Valjevo, koja traje od 1995. godine, sa preko 1000 posetilaca, bude vrednovana sa 44,8 boda, a ista manifestacija, na istom mestu Divčibarama, "Dani gljiva i lekovitog bilja" Ekološkog društva Medvednik, koja je prvi put organizovana 2016. godine, bude ocenjena sa 75 bodova? 

SPREG (2018.)

SPREG (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je moguće da Sajam privrede zapadne Srbije SPREG koji je ove godine organizovan po 15 put, za tri dana bilo oko 22.000 posetilaca, bude vrednovan sa 60 bodova, a "Dani sremuša u Donjem Taoru", koji su prvi put organizovani 2015. godine, uz posetu od nekoliko stotina gostiju, pretežno meštana, organizatora i učesnika programa, dobiju 73 boda?

 

Ovo su pitanja koja neću "poslati mejlom" Miroslavu Pimiću predsedniku Komisije za ocenjivanje i selekciju projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija jer znam odgovore. "Oni nisu naši!".

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara