Registracija Prijava preko FB
Rušenje objekata kasarne Kadinjača (april 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Rušenje objekata kasarne Kadinjača (april 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2018, 07:01

Setili se da "Kadinjaču" zaštite tek kad su je prodali!

č: | fb:

Ovih dana se podigla velika prašina zbog rušenja objekata, nekadašnjeg vojnog kompleksa "Kadinjača" u Ulici Majora Iića, koji su u privatnom vlasništvu.

 

Pojedinci i udruženja, koji su pokrenuli inicijativu da se kasarna "Kadinjača" zaštiti kao spomenik kulture tvrde da je rušenje nezakonito, tražeći od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, pa i Ministarstva kulture, da objekte stave pod zaštitu države i tako zaustave dalje rušenje kompleksa koji, kako tvrde, ima istorijsku vrednost srpske kasarne iz Prvog svetsko rata.

 

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.)

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Zahteva da "Kadinjača" bude sačuvana kao spomenik kulture nije bilo prethodnih 30 godina koliko je kasarna "Kadinjača" napuštena i dok je bila u vlasništvu Ministarstva odbrane, koje takođe nije smatralo da taj vojni komples ima istorijsku vrednost, da ga treba sačuvati i staviti pod zaštitu države.

 

Naprotiv, Ministarstvo odbrane je tu svoju imovinu rešilo da proda, tako da je u novembru prošle godine kompleks površine 2,4 hektara, sa 15 objekata ukupne površine oko četiri hiljade kvadratnih metara kupilo privredno društvo "Publik". Mada cena nije obelodanjena, nezvanično se pominje cifra od 1,4 miliona evra.

 

"Publik" je početkom aprila u nedeljniku "Napred" obavestio javnost i zainteresovane organe da je podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat "Uklanjanje objekata vojne namene-vojni kompleks Kadinjača".

 

Nakon tog obaveštenja, grupa građana je pokrenula kampanju da se taj vojni kompleks zaštiti kao spomenik kulture, ne mareći za činjenicu da je to privatno vlasništvo i da investitor sugurno nikada ne bi kupio spomenik kulture.

 

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović kaže da je ta inicijativa grupe građana, koju su podržali pojedine organizacije i istoričari, stigla i do Ministarstva kulture koje je Zavodu poslalo dopis da sa istoričarima i drugim stručnjacima uradi procenu kulturno-istorijske vrednosti kompleksa. Takođe je predloženo da se razgovara sa vlasnikom, koji inače ima potpuno "čist" A vlasnički list nad kompleksom, kako bi se bar neki deo vojnog kompleksa sačuvao od rušenja.

 

Istovremeno, s obzirom na to da je istekao rok za uvid u sadržinu zahteva i eventualno dostavljanje mišljenja na obaveštenje koje je "Publik" oglasio u "Napredu", ova privatna firma je počela rušenje već ruiniranih objekta.

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.)

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Rušenje objekata kasarne Kadinjača (april 2018.)

Rušenje objekata kasarne Kadinjača (april 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rušenje je privremeno zaustavljeno zbog toga što su, nakon intervencije Ministarstva kulture, dva manja objekta stvaljena pod prethodnu zaštitu, a prethodna zaštita znači da se pretpostvalja da objekti imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost i istoriju i da to tek treba da se utvrdi. 

 

- U jednom od objekata je bila ambulanta i nalazi se na uglu Radničke i Omladinske ulice, i taj obekat nema istorijsku vrednost, ali je izabran zbog lokacije na kojoj se nalazi. Odluku o tome da li će objekat ili prostor kasarne "Kadinjača" biti zaštićen kao spomenik kulture doneće Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na osnovu prikupljenih podataka i činjenica", objašnjava Ksenija Stevanvić i dodaje da dok sve to traje vlasnik nekadašnje kasarne "Kadinjača" na tom prostoru ne može ništa da radi.   

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.)

Kasarna Kadinjača (septembar 2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Nejasno je na osnovu čega je Ministarstvo kulture odlučilo da investitora spreči u radovima i objekte kasarne "Kadinjača" stavi pod prethodnu zaštitu, a moguće je i da ih proglasi za spomenik kulture.

 

Naime, u Planu generalne regulacije "Zapad" iz 2016. godine, koji obuhvata i prostor vojnog kompleksa "Kadinjača", piše da nema utvrđenih ni evidentiranih kulturnih dobara, kao ni dobara koja uživaju prethodnu zaštitu.

 

"Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo doneo je mišljenje da kompleks Kadinjača ne može biti stavljen pod zaštitu u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. Razlog je to što kompleks ni objekti u kompleksu nisu sačuvani u svom autentičnom obliku. Pojedini objekti su gotovo srušeni zbog neodržavanja. Za ovaj prostor je planirana namena poslovanje i usluge, sa obaveznom razradom kroz Urbanistički projekat kojim će se predvideti prostor u okviru koga će se na adekvatan način postaviti memorijalno obeležje lokaliteta istorijskih događaja vezanih za kasarnu Kadinjača", piše u Planu generalne regulacije "Zapad" kojim je definisano da je na prostoru nekadašnje kasarne planirana komercijalna namena.

 

Dakle, u pogledu zaštite kulturno-istorijskog značaja nekadašnje kasarne "Kadinjača", jedina obaveza investitora je da na tom prostoru, postavi odgovarajuće spomen obeležje, što investitor, prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ne dovodi u pitanje.

 

Šta bi bilo da je strani investitor kupio "Kadinjaču"?

 

Da li bi se već oglasili i Grad i Država, gradske i državne institucije, i objasnili da Kadinjača nikada nije bila niti će biti pod zaštitom države i da je to sada privatno vlasništvo?

 

Da li bi građanima koji su pokrenuli kampaju da se "Kadinjača" zaštiti kao spomenik kulture poručili da gledaju svoja posla i da ne sprečavaju investitora u poslovima u koje je uložio svoj novac?

 

Da li bi, kao i svakom stranom investitoru, i tom koji bi kupio Kadinjaču, država dala desetak hiljada evra za svako radno mesto, a Grad ga oslobodio plaćanja poreza i taksi, i dogradio potrebnu infrastrukturu...?

 

Aktuelno

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Mlada Valjevka radom i talentom već dosegla visine fado muzike Pre 20 sati 42 minuta

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

Mlada Valjevka Tamara Jokić je, u okviru proslave dvadeset godina muzičke kuće Casa Limon, pevala u teatru Sarsuela u Madridu uz čuvenu prvu damu fada Marizu. "Velika je čast i radost bila biti na...  · 4 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 16 sati 45 minuta

Koliko je u demokratskoj stranci, demokrata?

Poodavno smo oguglali i na veće potrese od ovog koji je zadesio ovdašnje demokrate, tako da samo "lepo vaspitanje" traži bilo kakav osvrt! Ali nije zgoreg obratiti pažnju na nešto starije, češće i...  · 4 komentara

Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
U svečanoj sali Valjevske gimnazije Pre 16 sati 45 minuta

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

U Valjevskoj gimnaziji u 20 časova koncert gitariste Momčila Aleksandrića, koji je osnovno muzičko obrazovanje stekao u valjevskoj muzičkoj školi "Živorad Grbić". Od 2016. godine pohađa doktorske...