Konferencija za novinare (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
Konferencija za novinare (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
03.05.2018, 09:37

Proglas UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija

č: | fb:

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, UNS objavljuje Proglas. Pozivamo novinare i medijske radnike da 3. maja od 11.55 do 12 sati u elektronskim medijima pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da objave

 

P R O G L A S

 

Prošlu godinu novinari će pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Republike Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

 

U godini za nama Poreska uprava držala je u blokadi skoro četiri meseca račune kompanije Adria media grupe u okviru koje posluje tabloid Kurir zbog „opasnosti da poreski obveznik osujeti naplatu poreza“.

 

Skoro deset meseci u blokadi su i računi Kompanije Novosti i Štamparije Borba zbog neplaćenih poreza, iako u ovim kompanijama država ima upravljačka i vlasnička prava.

 

Vlada je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja postavila Aleksandra Gajovića koji je propagirao šovinističke predrasude prema ženama, zbog čega je UNS izašao iz Radne grupe za izradu medijske strategije.

 

Skupština Srbije odbila je predlog UNS-a i NUNS-a da ugledni novinar Živojin Rakočević bude član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije pa je skoro tri godine upražnjeno mesto koje pripada novinarima u ovom antikorupcijskom telu.

 

U godini između dva Svetska dana slobode medija povećane su zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija. Na konkursu u Smederevu, koji je samo jedan od drastičnih primera, od 20 miliona dinara koliko je odobreno 14 miliona dinara nenamenski je potrošeno.

 

Lošem položaju posebno lokalnih medija pripomogle su i banke koje poput Rajfajzen, Vojvođanske, Sosiete ženeral i Intesa banke odbijaju da kreditiraju lokalne medije i udruženja građana bez obzira na njihovu kreditnu sposobnost.

 

UNS zato zahteva:

 

1.  Da Vlada uspostavi istinski dijalog sa medijskom zajednicom, bez favorizovanja bilo kog njenog dela, kako bi bio nastavljen rad na izradi Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine (Medijska strategija);

2. Da Vlada u izradi Medijske strategije i njenom sprovođenju kroz zakone podrži rešenja kojima podstiče rad medija koji poštuju profesionalne i etičke standarde i socijalna prava novinara i medijskih radnika;

3. Da u okviru Medijske strategije posebno bude razrađena strategija za opstanak i razvoj lokalnih medija

4. Da Vlada prihvati zahtev UNS-a da se izmenama medijskog zakonodavstva osigura obaveza lokalnih samouprava (osim gradova sa više od 300.000 stanovnika) da izdvajaju najmanje dva odsto budžeta za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja uključujući i informativne programe;

5. Da do promene medijskog zakonodavstva Vlada odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture i informisanja jasno daju na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija;

6. Da Vlada pruži neophodnu podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubice novinara Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović, a pravosuđe efikasno procesuira ove slučajeve;

7. Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, tokom NATO agresije 1999. godine, kao i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, umesto što godinama, bez rezultata, po prijavi NUNS-a istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

 

Svetski dan slobode medija 3. maj medijski radnici dočekuju "tužno"

 

Odluka o zaustavljanju rada na izradi medijske strategije koja nema "pun legitimitet" je dobra, ocenili su u Danu TV N1 Vladimir Radomirović predsednik Udružena novinara Srbije (UNS) i Maja Stojanović  iz Građanskih inicijativa.

 

Oni su, povodom komisija za sufinansiranje medijskih sadržaja, izrazili bojazan da će se ponoviti situacija u kojoj "fantomski mediji pokupe sav novac".

 

Radomirović naglašava da zakoni koji će proisteći iz Medijske strategije treba da ojačaju položaj medija i novinara, kako bi, kaže, oni mogli da služe javnom interesu i građanima.

 

Ove godine prvi put komisije Ministarstva kulture i informisanja koje odlučuju o sufinansiranju medijskog sadržaja počele su rad, a da nije objavljen sastav tih komisija.

Radomirović kaže da je neophodno da se objavi ko je predložio članove tih komisija, kao i njihove biografije.

 

"Strahujemo da će se ponoviti situacija da će fantomski mediji pokupiti sav novac. U Smederevu recimo imamo podatak, da od 20 miliona dinara, čak 14 miliona je dato za projekte koji nisu opravdani - ili nisu odrađeni, ili nisu poznati", kaže predsednik UNS-a.

Kako je rekao, to su zloupotrebe koje se mere stotinama miliona dinara. "I mi smo pozvali ministarstvo da izvrši nadzor nad tim konkursima", dodao je.

 

O 3. maju, Danu slobode medija, Stojanović kaže da ga medijski radnici dočekuju "tužno".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 2 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 12 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara