Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2018, 07:00

U srednjim školama više mesta nego što ima malih maturanata

č: | fb:

Sledeće nedelje osmaci polažu prijemni  ispit za upis u jednu od pet srednjih škola u Valjevu.  U ovoj školskoj godini  osmi razred je završilo 873 učenika, 46 više nego prošle godine, a u srednjim školama ima 1.080 slobodnih mesta, što je 200 više ili sedam odeljenja više nego lane.

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, prijemni ispit za gimnazije i srednje škole, počinje u ponedeljak 18. juna, kada će svršeni osnovci polagati test iz srpskog jezika, sutradan je test iz matematike, dok će 20. juna mali maturanti polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja i zadatke iz pet predmeta.

 

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna, a konačni 28. juna. Naredna dva dana je popunjavanje liste želja u osnovnim školama, prvi upisni krug je 9. jula, dok je 12. jula drugi upisni krug u srednje škole.

 

Načelnik Školske uprave Valjevo Zorica Jocić objašnjava da je najmanji broj bodova za upis u gimnazije i srednje škole 50,  boduju se uspeh od šestog do osmog razreda pomnožen sa četiri, do maksimalnih 60 poena i rezultat prijemnog, koji najviše može iznositi 40 poena. Učenici koji osvoje ispod 50 bodova mogu se upisati samo na trogodišnje školovanje.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jocić poručuje da je važno da učenici, ali i njihovi roditelji, realno sagledaju koje su to njihove mogućnosti za određene obrazovne profile.

 

– Testovi prijemnih ispita se preuzimaju tokom vikenda i u ponedeljak će biti podeljeni direktorima osnovnih škola, koji su sa ispitnim komisijama odgovorni za dalje sprovođenje i regularnost završnog ispita. Ranija praksa je bila da na prijemnim ispitima dežuraju nastavnici iz drugih škola, ali ove godine će jedino u Osnovnoj školi "Nada Purić", i to po prvi put, dežurati nastavnici te škole, ali to ne mogu biti nastavnici koji su predavali učenicima osmog razreda. Ono što posebno treba napomenuti jeste to da tokom upisa i posle njega nema premeštanja sa smera na smer ili iz jedne škole u drugu i da Školska uprava Valjevo nema ovlašćenja niti je prava adresa za tako nešto. Takvu mogućnost i ovlašćenja nemaju ni direktori škola – naglasila je Zorica Jocić.

 

Ona podseća i na to da takozvani "đački dinar" nije obaveza, već da roditelji na taj način mogu finansijski pomagati neke od školskih aktivnosti.

 

Slobodna mesta u školama u Kolubarskom orugu

 

U Kolubarskom okrugu na kraju ove školske godine osmi razred završilo je 1.659 đaka, koji se mogu upisati na 1.650 slobodnih mesta. Osmi razred u Osečini završava 112 dece, a u dva odeljenja Ekonomske škole ima 60 slobodnih mesta, u Lajkovcu je 151 osmak, a 120 mesta u srednjoj školi. U Ubu je 272 osmaka na 240 slobodnih mesta, u Mionici 151 učenik na 60 srednjoškolskih klupa, a u Ljigu sto osmaka, a 90 mesta u gimnaziji i srednjoj školi.

 

U Valjevu osmi razred je završilo 873 učenika, a slobodnih mesta ima 1.080. Tehnička škola ima 270 slobodnih mesta, Gimnazija 194, Ekonomska škola 210 slobodnih mesta, Medicinska škola ima180 slobodnih mesta, Poljoprivredna škola sa Domom učenika ima 210 i Muzička škola ima 16 slobodnih mesta.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 27 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 24 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara