Dačije kupljene 2016. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dačije kupljene 2016. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
04.07.2018, 06:51

Dom zdravlja više troši na vozila nego na medicinsku opremu

č: | fb:

Dom zdravlja je u prošloj godini nabavio tri putnička automobila i dva sanitetska vozila i za to je iz budžeta Grada Valjeva izdvojeno oko 13 miliona dinara, dok je za nabavku medicinske opreme izdvojeno milion dinara manje.

 

Trend kupovine putničkih vozila nastavljen je i u ovoj godini pa je nabavljena još jedna "dačija sandero". S obzirom na to da je 2016. godine Dom zdravlja kupio tri "dačije", prošle godine još tri, a ove jednu, za dve i po godine Dom zdravlja je kupio sedam putničkih vozila.

 

Razmatrajući izveštaj o radu i polsovanju Doma zdravlja u 2017. godini odbornici opozicije su u Skupštini grada pitali zbog čega je više novca potrošeno za nabavku vozila, nego za medicinsku opremu, smatrajući da je kupovina tri putnička automobila bespotreban trošak. Pohvalili su to što su nabavljena dva saniteta, jer su neophodna, ali je trebalo više novca potrošiti za medicinsku opremu, a manje za putničke automobile.

 

Odgovarajući na te primedbe opozicije gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je objasnio da su tri putnička automobila kupljena za pacijente koji idu na dijalizu. "Normalno je da ćemo za njih da kupimo tri automobila, to je primarna zdravstvena zaštita, to je briga o pacijentima", poručio je gradonačelnik.

 

Tragom te skupštinske diskusije i s obzirom na to da je Dom zdravlja pre tri meseca nabavio još jedno putničko vozilo, koje je plaćeno oko milion dinara, što je četvrti putnički automobil za godinu dana, Kolubarske.rs su od Doma zdravlja, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile putne naloge za sva putnička vozila kupljena 2017. godine, kao i sve putne naloge za vozače i onih koji koriste vozila Doma zdravlja.

 

Nakon mesec dana ili 15 dana duže od zakonskog roka, Dom zdravlja nam je dostavio putne naloge za tri putnička vozila – "dačije sandero", koje su kupljene prošle godine.

 

Za sat vremena pređeno 195 kilometara

 

Iz putnih naloga se vidi da su nove "dačije" za godinu dana ukupno prešle 63.350 kilometara i to pretežno "u lokalu", ali nije navedena svrha korišćenja vozila. Vozači su najčešće bili medicinski tehničari i medicinske sestre iz službi za kućnu negu i patronažu, ali se iz putnih naloga ne vidi kojim poslom i kod koga su bili. Ni u jednom putnom nalogu tri nove "dačije sandero" nije ubeležno da su pacijenti voženi na dijalizu.

 

Samo za jedno vozilo je evidencija nešto urednija. U putnom nalogu "dačije sandero" VA 083 OW, koja je od marta prošle godine do maja ove godine prešla 19.345 kilometara, precizirane su bar lokacije, pa je, osim vožnje u "lokalu", medicinski tehničar iz službe patronaže odlazio u valjevska sela: Leskovice, Lelić, Sušicu, Osladić, Strmnu Goru, Žabare, Stave...

 

U putnim nalozima ostale dve "dačije sandero" u odeljku "relacija" upisano je "u lokalu", "prva smena", "druga smena".

 

Za "dačiju sandero" VA 083 OŽ, koja je za godinu dana prešla 28.012 kilometara "u lokalu", "prva i druga smena" ne postoje putni nalozi, bar nama nisu dostavljeni, za period od 21. aprila do 30. maja, tako da je nepoznato ko je vozio i gde je prešao za mesec dana 2.250 kilometara.

 

Zanimljivo je i to da je u putnom nalogu od 14. februara 2018. godine upisano da je to vozilo "u lokalu" prešlo čak 195 kilometara za samo sat vremena od 10.30 do 11.30 časova.

 

Za "dačiju sandero" VA 089XJ, koja je za osam meseci prešla 19.345 kilometara "u lokalu", "prva i druga smena" ne postoje putni nalozi za period od 18. aprila do 14. maja, tako da je nepoznato ko je vozio i gde je prešao za skoro mesec dana 1.865 kilometara, koliko iznosi razlika u kilometraži zabeležena 18. aprila i 14. maja.

 

Inače i na ovaj zahtev Kolubarskih.rs, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Dom zdravlja nije odgovoriio u zakonskom roku od 15 dana. Na odgovor smo čekali mesec dana.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 11 sati 57 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...