Auto-sedišta (foto: Đorđe Đoković)
Auto-sedišta (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2018, 11:51

1000 auto-sedišta za decu

č: | fb:

Podela 1000 auto-sedišta, koje je obezbedio Grad Valjevo i Savet za bezbednost saobraćaja, počela je danas u Gradskoj upravi. Kako je saopšteno, auto-sedišta dobiće deca rođena u periodu od 9. aprila 2016. godine do 31. decembra 2017. godine.

Auto-sedišta u sali Grada

Auto-sedišta u sali Grada (Foto: Đorđe Đoković)

Dobrosav Janković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, objašnjava da je nemoguće 1000 sedišta uručiti u jednom danu, otuda je odlučeno da se dele i sledeće nedelje. Precizira da su danas pokloni uručeni mališanima koji su već napunili dve godine, dok će sledeće nedelje auto-sedišta dobiti deca rođena lane.

 

Roditelji su pre dva dana pozvani da dođu u Gradsku upravu po auto-sedište, međutim nisu svidošli, jer kako reče Janković, mnogi su na godišnjem odmoru.

 

Roditelji i mališani u sali Grada

Roditelji i mališani u sali Grada (Foto: Đorđe Đoković)

Ove godine je kupljeno i podeljeno značajno više, nego prethodnih godina, čak 1000 auto-sedišta zbog toga što nisu nabavljena prošle godine, a bilo je u planu i za to je bilo odvojeno 3,5 miliona dinara. Naime, prošle godine nije realizovana javna nabavka za kupovinu auto-sedišta jer je policija uhapsila tadašnjeg načelnika Gradske uprave i jednog zaposlenog na poslovima javne nabavke, kao i M.P. odgovorno lice preduzeća "Japi Com" iz Novog Sada, zbog sumnje da su nameštali tender za kupovinu auto-sedišta. Tako da su deci rođenoj 2016. umesto prošle, auto-sedišta poklonjena ove godine.

 

Na konstataciju da su roditelji verovatno već kupili auto-sedišta za svoju decu s obzirom na to da imaju dve godine, Dobrosav Janković kaže da on ne zna da li su kupili ili nisu i naglašava da su sedišta koje je nabavio Grad za veći uzrast, tačnije za decu koja su teška od 9 do 36 kilograma i mogu ih koristiti i kasnije. "Roditelji su verovatno nabavili sedište za bebe, koja su daleko jeftinija od ovih koja mi danas poklanjamo, tako da će im ovaj poklon sigirno značiti", kaže Janković.

 

Vrednost auto-sedišta je 4.980.000 dinara, a novac je obezbeđen iz sredstava koja se slivaju u gradski budžet po osnovu naplate kazni za prekršaje u saobraćaju na teritoriji Valjeva.

 

Gradonačelnik uručio poklon roditelju

Gradonačelnik uručio poklon roditelju (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da "kupovinom auto-sedišta Grad Valjevo, preko aktivnosti Saveta za vezbednost saobraćaja, unapređuje bezbednosti građana u saobraćaju, a naročito dece".

 

Gradonačelnik je danas uručio auto-sedišta roditeljima dvoje blizanaca i dva dvogodišnjaka, dok su ostali roditelji poklon preuzeli u susednoj sali, nakon predavanja o upotrebi auto-sedišta za decu, koje su održali iz Agencije za bezbednost saobraćaja i Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Preuzimanje auto-sedišta

Preuzimanje auto-sedišta (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 sati 13 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 6 sati 23 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar