Nenad Dimitrijević i Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske.rs)
Nenad Dimitrijević i Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske.rs)
12.07.2018, 07:00

Akcija za nabavku ultrazvučnog aparata

č: | fb:

Ginekološko akušerska služba Opšte bolnice i Grad Valjevo pokrenuli su akciju za nabavku ekspertskog ultrazvučnog aparata koji košta od 50.000 do 70.000 evra.

 

"Bolnica novca za kupovinu ovog aparata nema, Ministarstvo zdravlja ne može svima izaći u susret, otuda je donacija jedini način da se prikupi novac", rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je najavljena ova akcija.

 

Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i načelnik ginekološko akušerske službe Opšte bolnice dr Nenad Dimitrijević, "došli su do zaključka da je Opštoj bolnici, tačnije ginekološko akušerskoj službi, neophodan jedan dobar, klinički ultrazvučni aparat, koji će služiti za pregled pre svega trudnica i otkrivanje ranih anomalija".

 

Gradonačelnik Gvozdenović, koji je ginekolog, je rekao da Grad želi i hoće da stane iza ove akcije. 

- Ultrazvučni aparat je neophodan kako bismo izbegli slanje pacijenata na ekspertski ultrazvuk na klinike u Beograd. Ovo je teritorija koja pokriva ogroman broj žena u reproduktivnom periodu. Ginekološkoakušerska služba u bolnici je najelitnija služba i svi znamo da su trudnice jedini zdravi pacijenti koji dolaze u bolnicu - objasnio je Gvozdenović.

 

Načelnik ginekološko akušerske službe Opšte bolnice Nenad Dimitrijević saopštio je podatak da se godišnje u valjevskoj bolnici porodi oko 1300 žena, polovina su žene iz Valjeva, dok su ostale iz okolnih opština. Otuda, smatra Dimitrijević, nabavka ultrazvučnog aparata nije zadatak samo Valjeva, nego bi trebalo da se uključe i sve ostale opštine.

 

Svestan da će mnogi pitati zbog čega bi građani kupovali neophodan aparat ako već plaćaju zdravstveno osiguranje, dr Dimitrijević kaže da je pitanje na mestu, ali na to pitanje ima odgovor.

 

- Nama kao lekarima je potpuno svejedno da li ćemo nešto raditi ili nećemo ništa raditi, jer naša plata je tolika kolika je. Znači, nabavkom ovog aparata mi činimo zapravo ženama, našim sestrama, majkama, ćerkama i bakama. Mi želimo njima da omogućimo bolju uslugu. Ja želim da shvatite da ova inicijativa nema nikakvu drugu konotaciju sem da pacijentima bude bolje - naglasio je Dimitrijević.

 

On je naveo da Opšta bolnica svake godine piše stotinu zahteva Ministarstvu zdravlja tražeći razne aparate, ali na žalost malo šta od traženog se i dobije.

 

- Jednostavno smo kao služba prepoznali momenat, poželeli smo da pokrenemo inicijatuvu, našli na dobar odgovor kod gradonačelnika i uz pomoć Grada, znam da ne može biti u novcu, ali neka bude logistička podrška, pokušaćemo da pokucamo na mnoga vrata i verujem da će ljudi shvatiti da je ovo dobrobit za sve nas. Bilo bi sramota da iz jedne akcije, koja je krajnje humana i dobronamerna, ne izađemo kao pobednici - poručio je Dimitrijević.

 

On očekuje da će se oni koji su društveno odgovorni, bilo da je firma ili pojedinac, a imaju mogućnosti, uključiti u ovu akciju i svojim novčanim prilogom pomoći kupovinu ultrazvučnog aparata.

 

"Način na koji će biti prikupljan novac još uvek nije preciziran, o tome ćemo se tek dogovoriti. To je tehnička stvar", odgovorio je Gvozdenović na pitanje novinare na koji način su planirali da realizuju akciju.

 

Dimitrijević je dodao da je u razradi. "Tek treba da se vidi na koji način je to pravno najlakše ostvariti, kako bi novac bio namenski potrošen. Da li će se novac uplaćivati na račun bolnice ili direktno na račun nekog proizvođača aparata ili..., otom-potom", rekao je Dimitrijević naglašavajući da je bitno da "postoji želja, inicijativa i podrška".  

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 4 sati 24 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...