Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
31.07.2018, 07:00

Lekaru Doma zdravlja upozorenje pred otkaz

č: | fb:

Lekarka u Domu zdravlja dr Vera Terzić je dobila upozorenje pred otkaz! Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju upozorenje je dobila zbog toga što je u nedeljniku "Napred", kao pismo čitalaca, u ime zdravstvenih radnika objavila tekst o problemima u toj zdravstvenoj ustanovi i incidentu na sastanku zaposlenih kome je prisustvovao i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.  

 

Dr Veri Terzić, koja u Domu zdravlja radi 33 godine, papir na kome je pisalo upozorenje pred otkaz, a koji je potpisala v. d. direktora Doma zdravlja dr Branka Antić, uručen je prošlog ponedeljka. U tom dokumentu se dr Antić poziva na Zakon o radu član 179 stav 2, gde piše da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom ako zloupotrebi položaj i prekorači ovlašćenja i stav 5 ako učini drugu povredu radne obaveze utvrđenu opštim aktom.

 

Na telefonski poziv Kolubarskih.rs, kako bismo saznali koji su razlozi za upozorenje pred otkaz dr Veri Terzić, u Domu zdravlja nam je u petak rečeno da dr Branka radi od 7.30 do 10 časova, a na naše pojašnjenje da nam treba v. d. direktorka, a ne ordinirajuća lekarka dr Antić, upućeni smo na drugi telefonski broj na koji se dva dana niko ne javlja.  

 

Tako da od v. d. direktora Doma zdravlje dr Branke Antić nismo dobili odgovore na nekoliko pitanja. Prvo, zbog čega je dr Veri Terzić uručeno upozorenje pred otkaz, koje je, kako saznajemo otkucano istog dana kada je pismo objavljeno u listu Napred, koji položaj je zloupotrebila i koja je ovlašćenja prekoračila, s obzirom na to da dr Terzić nema ni "položaj", ni "ovlašćenja"?

 

Takođe, smo ostali uskrećeni i za odgovor da li je sproveden disciplinski postupak i da li su utvrđene činjenice koje se dr Veri Terzić stavljaju na teret?

 

Nekoliko sagovornika Kolubarskih.rs iz Doma zdravlja, koji su podržali dr Terzić i pismo koje je objavljeno u listu Napred, kažu da "papir u kome piše upozorenje pred otkaz nije namenjen samo njihovoj koleginici, nego je to poruka svima koji se drznu da rukovodstvu postave pitanja o trošenju para, nestašici lekova…, i ostalim problemima u Domu zdravlja".  

 

- To je pritisak i zastrašivanje, poruka da ćemo svi mi koji tražimo odgovore na pitanja i koji nećemo da ćutimo i zatvaramo oči pred ovim što se dešava u Domu zdravlja, proći kao Vera i da ćemo i mi biti "opomenuti!", a ako se posle opomene ne popravimo, možemo dobiti i otkaz -  kažu sagovornici Kolubarskih.rs.

 

Dodaju da je u pripremi pismo sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja u kome će biti navedeno sve ono o čemu je dr Vera Terzić pisala za lokalni list, o čemu su pisale i Kolubarske.rs, a što je podržala većina zaposlenih medicinskih radnika.

 

U tekstu pod naslovom "O incidentu u Domu zdravlja", objavljenom 19. jula u listu "Napred", koji je dr Terzić potpisala u ime zdravstvenih radnika te ustanove, stoji da su zaposleni 10. jula zakazali sastanak sa direktorkom zbog nagomilanih problema u organizaciji rada, zbog nedostatka kadra, nedostatka lekova i neke ampularne terapije.

 

Zaposlene je najviše interesovalo finansijsko poslovanje Dom zdravlja, kao i da li je tačno da na računu nema novca, želeli su da znaju kako se troši novac, kome se šta isplaćuje, koliko je ljudi zaposleno i plaća se iz sopstvenih sredstava, zašto su neke plate enormno visoke u odnosu na plate lekara, na koja mesta su raspoređeni nemedicinski radnici i sa kojom stručnom spremom...

 

Dalje u pismm koje je poslala dr Terzić lokalnom listu, navodi da je sastanku na kome su želeli da čuju odgovore na postavljena pitanja bilo stotinak zaposlenih što dovoljno govori o interesovanju da se dobiju prave informacije.

 

"Na taj sastanak sa direktorkom dr Brankom Antić, nepozvan je došao i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. Na naša pitanja od kojih mnoga nismo imali priliku ni da postavimo, odgovarao je neprimereno, vikom i galamom. Omalovažio je našu struku pitanjima tipa: 'Šta vi to radite u Domu zdravlja, je l' možda operišete ili porađate?' Takvi komentari nikako ne dolikuju čoveku na vlasti koji je, pri tome, i lekar", napisale je dr Vera Terzić  obraćajući se javnosti preko lokalnog lista.

 

Još je navela da su "pitanja vezana za funkcionisanje Doma zdravlja značajna za nas, ali još i više za naše sugrađane koji koriste zdravstvenu zaštitu. Onemogućeni da na dostojan način saznamo šta se događa, mi smo prinuđeni na druge korake koji neće zasad remetiti naš rad".

 

Dr Vera Terzić nije želela za Kolubarske.rs da komentariše upozorenje pred ozkaz koje joj je uručeno prošlog ponedeljka. Kratko nam je rekla da je angažovala advokata koji je pripremio odgovor na upozorenje pred otkaz, koji će predati poslodavcu, kao i da će se nakon toga oglasiti.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 4 sati 47 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 5 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara