Čišćenje brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Čišćenje brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
01.08.2018, 06:56

Počelo čišćenje Berkove brane na Gradcu

č: | fb:

Juče je, posle devet godina, konačno počelo čišćenje Berkove brane na reci Grdac. Samo nekoliko minuta nakon podizanja ustave na betonskoj brani, zelena reka dobila je braon blatnjavu boju, odnoseći deo višegodišnjeg taloga ka Kolubari.

Brana pre podizanja ustave

Brana pre podizanja ustave (Foto: Đorđe Đoković)

Brana posle podizanja ustave

Brana posle podizanja ustave (Foto: Đorđe Đoković)

Prema ugovru radovi bi trebalo da budu završeni za 40 kalendarskih dana, međutim moguće je da će brana biti očišćena i ranije.

Čišćenje brane na Gradcu

Čišćenje brane na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovaj posao je na tenderu dobio konzorcijum valjevsko Građevinsko preduzeća „Kej” i beogradska „ES Energo-Servis”. Vrednost radova je 3.645.500 dinara, bez PDV-a. Njihova ponuda bila je najpovoljnija od sedam prispelih na javnu nabavku koja je raspisana sredinom maja, a za radove je u gradskom budžetu bilo namenjeno deset miliona dinara sa PDV-om, odnosno 8,33 miliona dinara bez PDV-a što je i procenjena vrednost javne nabavke.

Zoran Trifunović

Zoran Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima načelnika Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zorana Trifunovića površina akumulacije koja će biti očišćena je oko pet hiljada kvadratnih metara, talog je do dva metra dubine i pretpostavlja se da će ukupno biti uklonjeno od 12.000 do 13.000 kubika otpadnog materijala. Izvađeni talog, kako je rečeno, Građevinsko preduzeće „Kej” će odvoziti i deponovati u svojoj bazi u Beloševcu.

 

Čišćenje brane na Gradcu

Čišćenje brane na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

Čišćenje brane na Gradcu

Čišćenje brane na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

Čišćenje brane na Gradcu

Čišćenje brane na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izgrađena sedamdesetih čišćena samo tri puta

 

Betonsku branu, koju je krajem sedamdesetih godina prošlog veka izgradilo preduzeće "Erozija", do pre nekoliko godina održavalo je JP "Srbijavode" i čistilo je samo tri puta. Poslednji put 2009. godine, kada je nesavesni građanin podigao ustave i izazvao ekološki problem zbog probijanja i pokretanja mulja nizvodno ka ušću u Kolubaru.

 

Branu je zatim, po nalogu "Srbijavoda" delimično očistila novosadska "Vodoprivreda". Od nedavno je po Zakonu o vodama  lokalna samouprava u obavezi da održava vodotokove drugog reda, među kojima je i reka Gradac, tako da je čišćenje brane sada u nadležnosti grada.

 

Načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović najavljuje da će brana ubuduće biti redovno održavana i da će "bar dva puta godišnje podizati ustavu kako bi mulj i granje otišli, a ne da se talože godinama".

Čišćenje brane na Gradcu

Čišćenje brane na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 10 sati 34 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 10 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara