Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2014, 13:23

Vraćanje Jokića je politička i iznuđena presuda

č: | fb:

Presuda Upravnog suda da se Mihailo Jokić vrati na mesto predsednika Skupštine grada je politička i iznuđena jer nije zasnovana na zakonu, tvrde u LDP. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, jedan od čelnika valjevskog LDP, kaže da će presudu prihvatiti bez obzira na to što je politička, uz konstataciju da su ovakve presude direktan udar na pravo lokalnih samouprava da samostalno rade i odlučuju. Na današnjoj konferenciji za novinare uz podsećanje da je Skupština grada od 28. februara, na kojoj je Jokić razrešen, sazvana po proceduri i zakonu, Kovač objašnjava da se u presudi Upravnog suda nigde ne navodi koji član zakona je prekršen. On dalje dodaje da stranke u Upravnom sporu treba da budu saslušane, međutim sudija Obrad Andrić u obrazloženju kaže da je nepotrebno saslušanje stranaka jer je Sud već uočio da postoje bitne povrede zakona.

-Grad je dostavio Upravnom sudu sve što je bilo potrebno uključujući i zapisnike sa sednice. Međutim, to sudu nije bilo dovoljno, pa objašnjava da se ovakava presuda donosi jer ne može da ustanovi da li je poštovana procedura tokom sednice Skupštine grada. Ako već dokumentacija koju je dostavio Grad nije bila dovoljna, Upravni sud se mogao obratiti sa dodatnim zahtevom tim pre jer lokalna samouprava na neki način državni organ- kaže Kovač.

Konferencija za novinare LDP-a

Konferencija za novinare LDP-a (Foto: Đorđe Đoković)

Javno pravobranilaštvo iz Valjeva tvrdi da je procedura sazivanja, održavanja Sednice Skupštine i razrešenja predsednika 28. februara ove godine urađena po zakonu i da nema propusta niti su povređene odredbe Zakona o upravnom postupku, jer rešenje o postavljenju ili razrešenju gradonačelnika i predsednika nije upravni akt, nego je akt vlasti, tako da ne može da se vodi kao upravni postupak.

- Bez obzira na sve to, presudu ćemo prihvatiti, ali nam je nephodno upustvo o postupanju. Skupština grada obratila se Upravnom sudu od koga je zatražila uputstvo o tome kako da se sprovede presuda, međutim odgovor još uvek nije stigao. Ukoliko nam Upravni sud ne dostavi upustvo sami ćemo pronaći rešenje kako da postupimo, ima još dovoljno vremena, rok je 30 dana - kaže Žarko Kovač.

Ono što je evidentno i bez upustva Upravnog suda jeste da je predsednik Skupštine grada dr Mihailo Jokić, a ne Slavica Pantelić Cupać, što potvrđuje i Kovač.

- Juče su Slavica Pantelić Cupać i Mihailo Jokić dobili obaveštenje od sekretara da je Skupština grada primila presudu Upravnog suda kojom se poništava odluka o razrešenju Mihaila Jokića od 28. februara i da se sve vraća u prvobitno stanje. Dakle Jokić je predsednik Skupštine, a ne Slavica Pantelić Cupać koja je, inače, na bolovanju – objasnio je Kovač.  On  dodaje da su odluke koje je  potpisala Slavica  Cupać odluke Skupštine, a ne njene lične i da za to takodje postoji postupak i tužba.

Ukoliko grupa odbornika prikupi potreban broj potpisa, jednu trećinu, može tražiti sazivanje sednice Skupštine grada na kojoj će biti razrešen predsednik parlamenta Mihailo Jokić. Da li će se to dogoditi  Žarko Kovač ne zna, ali je siguran da u lokalnom parlamentu postojeća koalicija i dalje ima većinu.

Aktuelno

Plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Na "Abro festu" Pre 9 sati 51 minuta

Premijera Gradskog pozorišta "O zločinu i kazni"

"Abro fest" će biti nastavljen u utorak, 26. septembra premijerom predstave "O zločinu i kazni " po motivima remek dela F. M. Dostojevskog u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta "Abrašević".

 (foto: )
PR Pre 1 dan 7 sati

Matalac časti - pokloni, popusti...

U utorak, 26. septembra Metalac će biti domaćin prezentacije u Valjevu ispred svog prodajnog objekta u ulici Vuka Karadžića 30, od 10 do 17 časova. Pored vrednih poklona i popusta, čekaju vas...  · 2 komentara