Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2018, 12:35

Očišćena Berkova brana na Gradcu

č: | fb:

Berkova brana na reci Gradac je očišćena nakon skoro dest godina koliko je prošlo od poslednjeg čišćenja brane.

 

"Gradac je sada onaj stari", kažu meštani koji žive u neposrednoj blizini brane, ali žale što nije očišćen i jaz koji vodi od brane do vodenice na Gradcu. "Jaz nije bio u planu za čišćenje, otuda nije obuhvaćen tenderskom dokumentacijom", rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

Radovi na čišćenju brane počeli su poslednjeg dana jula, a završeni su u sredu, značajno ranije od roka predviđenog ugovorom za 40 kalendarskih dana. Očišćena je površina od oko pet hiljada kvadratnih metara, talog je bio dva metra dubine i uklonjeno je preko 12.000 kubika otpadnog materijala. 

 

Ovaj posao je na tenderu dobio konzorcijum valjevsko Građevinsko preduzeća "Kej" i beogradska firma "ES Energo-Servis". Vrednost radova je 3.645.500 dinara, bez PDV-a. Njihova ponuda bila je najpovoljnija od sedam prispelih na javnu nabavku, koja je raspisana sredinom maja, a za radove je u gradskom budžetu bilo namenjeno deset miliona dinara sa PDV-om, odnosno 8,33 miliona dinara bez PDV-a što je i procenjena vrednost javne nabavke.

Očišćena Berkova brana na Gradcu

Očišćena Berkova brana na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Međutim raspisujući tender za čišćenje brane, Grad nije planirao i radove na zameni ustave na brani i sanaciji gvozdene konstrukcije, niti čišćenje jaza od brane prema Tadića mlinu i vodenici, koja je spomenik kulture, a kojom gazduje EKOD Gradac.

 

Predsednik EKOD-a Gradac Dragan Dimitrijević kaže da su oni i meštani zamolili preduzeće "Kej", koje je čistilo branu, da očisti i jaz.

"Pristali su da nam pomognu i to besplatno, ali su odustali, pre svega iz bezbednosnih razloga, jer nisu imali tehničke uslove da urade posao. Sada je čišćenje još teže s obzirom na to da je jaz pun vode, ali nećemo odustati od toga", kaže Dimitrijević.

 

Od nadležnih u Gradskoj upravi nismo saznali zbog čega nije planirano i čišćenje jaza, kao i radovi na zameni ustave i rekonstrukciji konstrukcije. Nezvanično saznajemo da vodu iz jaza koristi vodenica, kojom gazduje EKOD Gradac, i ribnjak restorana "Tadića mlin".

 

"To oko vlasništva jaza je komplikovana i duga priča. Enigma. Navodno se ne zna vlasnik. Jaz je bio privatni, pa je nacionalizovan, potom je poklonjen ondašnjoj Srbijanki, koja je bila uknjižena kao vlasnik, a sada je, bar tako tvrde, vlasnik jaza KUD Gradac", navodi sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Ukoliko jaz nije u vlasništu Grada, a očigledno da nije, onda njegovo čišćenje nije ni moglo biti planirano zajedno sa čišćenjem brane na Gradcu, niti su ti radovi mogli biti predmet javne nabavke. Ali zamena ustave na brani, rekonstrukcija konstrukcije i farbanje ograde je moglo biti sređeno ove godine.

 

Očišćena Berkova brana na Gradcu

Očišćena Berkova brana na Gradcu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 47 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 10 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara