Prvaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Prvaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2018, 07:02

I u ovoj godini manje prvaka

č: | fb:

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce počela je danas. U Valjevu, kao i u ostalim opštinama Kolubarskog okruga u novoj školskoj godini je manje prvaka nego prošle godine.

 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, u Kolubarskom okugu danas je u školske klupe selo 1349 prvaka, što je manje za 119 učenika ili četiri odeljenja manje nego prošle godine.

 

U prvi razred osnovne škole u Valjevu polazi 726 đaka, što je za 33 manje nego prošle godine, a značajno manje prvaka je i na Ubu gde je u školske klupe selo 218 prvaka, što je za 35 manje nego lani. U Lajkovcu ima 143 prvaka, u Mionici 119, u Ljigu 90, dok i ove godine najmanje prvaka ima u Osečini, njih 51 je prvi put selo u školske klupe.

 

U većini škola u valjevskim selima je manje prvaka nego prošle godine. U Brankovini je u školske klupe selo 11 prvaka, dok ih je prošle godine bilo 24, dok osnovna škola u Divcima ove godine ima samo sedam prvaka. Škole u Poćuti, Kamenici i na Stavama imaće po tri prvaka više nego lani.

 

Novine u novoj školskoj godini

 

Na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, načelnica dr Zorica Jocić je govorila o pojedinim novinama u sistemu obrazovanja i vaspitanja u ovoj školskoj godini. Jedna od novina je to što će u narednoj školskoj godini đaci imati četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

 

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje danas i završava se 31. januara 2019. godine. Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara, a završava se 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda osnovne škole.

 

Na prvu kratku pauzu - jesenji raspust, učenici će već u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra, zimski raspust je u dva dela; od 31. decembra do 8. januara, a drugi deo je od 1. do 14. februra. Prolećeni raspust je od 26. aprila do 3. maja i letnji raspust počinje 21. juna.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zorica Jocić je rekla da je u ovom trenutku jedan od krupnijih poslova koje obavljaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školske uprave, preuzimanje zaposlenih koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme. Svi podaci koji se odnose na tehnološke viškove, zaposlene sa nepunom normom i slodbodna radna mesta nalaze se na internet stranici Minstarstva prosvete, što znači da je proces maksimalno transparentan.

 

Novine se odnosi i na nastavni plan i program u prvom i petom razredu osnovne škole, kao i u prvom razredu gimnazije.

 

- Suština je da deca na jedan zanimljiviji način u kontekstu koji više podseća na neku igrovnu situaciju stiču određena znanja i to samostalnim radom i angažovanjam. Akcenat se potpuno prebacuje sa predavačke uloge nastavnika na samostalan rad učenika, pritom je nastavnik tu da organizuje proces nastave i da omoguće da učenici izvedu svoje ideje i zadatke, i da dođu do odgovarajućeg znanja. Zapravo to je način da učenici steknu funkcionalno znanje - objasnila je načelnica Školske uprave.

 

Ona je dodala da je akcenat u radu nastavnika na međupredmetnim kompetencijama kojih ima 11 i moraju se razvijati kroz svaki predmet.

 

Govoreći o novinama koje se odnose na gimnazije, Jocić je rekla da se uvodi lista od šest izbornih programa, a to su: jezik, mediji i kultura; pojedinac, grupa i društvo; zdravlje i sport; obrazovanje za održiv razvoj; primenjene nauke i umetnost; i dizajn.

 

Jedna od novina u ovoj školskoj godini je i to što direktori moraju da polože ispit za licencu, a tome će prethoditi obuka.

 

Takođe, novina su i elektronski dnevnici. Jocić je rekla da sve valjevske škole imaju internet i sve su povezana na Akademsku mrežu Republike Srbije. Ukoliko postoje neki tehnički problemi, škole su dužne da ih u toku školske godine otklone.

 

- Suština uvođenja elektronskog dnevnika je u tome što će se nastavnicima smanjiti administracija, roditelji će brže dolaziti do informacija o svojoj deci, a što se tiče Ministarstva, elektronski denvnik može koristiti i kao kontrolni mehanizam. Nastavnici će moći da pristupe samo svom predmetu, što se tiče ocena, neće moći da vide ocene drugih kolega. Jedino će razredni starešina moći da vidi sve ocene - objasnila je Zorica Jocić. Prema njenim rečima u ovom trenutku su najspremnije Tehnička škola i OŠ u Divcima.

 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, u trinaest valjevskih osnovnih i pet srednjih škola nastava je počela redovno. Početak i ove školske godine u staroj školi dočekali su đaci OŠ "Milovan Glišić", jer nova zgrada još uvek nije završena.

Aktuelno