Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
06.09.2018, 06:55

U Domu zdravlja gužve, nema dovoljno lekara...

č: | fb:

U valjevskom Domu zdravlja već duže vreme su velike gužve, a najveći problem je na ginekologiji, gde radi samo troje ginekologa u obe smene! 

 

"Ponižene smo. Čekamo po nekoliko sati, gužve su velike. Zakazala sam pregled, ali nisam uspela da dođen do lekara, tako da sam ponovo sutradan bila ispred ordinacije i čekala. Kažu nam da nema dovoljno ginekologa, ali to nije naš problem. Vidim da ginekolozi koji rade padaju na nos, ni njima nije lako, ali nije ni nama", kaže trudnica koja se javila u redakciju Kolubarskih.rs. 

 

Pokušala sam da od vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja dr Branke Antić saznam zbog čega su gužve u Domu zdravlja, koliko lekara trenutno radi, šta rukovodstvo čini da nadomesti, očigledno, nedovoljan broj lekara pre svega specijalista ginekologije, da li se u Dom zdravlja zapošljavaju samo nemedicinski radnici, kako to mnogi tvrde, a ne neophodni lekari...?

 

Vršilac dužnosti direktora dr Branka Antić nije želela da razgovara i odgovori na ova pitanja preko telefona. Zatražila je da pitanja dostavim mejlom. Podsetila sam je da još uvek nije odgovorila na pitanja koja sam, takođe na njen zahtev, uputila mejlom pre više od mesec dana, otuda sam pitala da li možemo da se vidimo i razgovoramo.

 

"Može, ali sastanak sa mnom morate zakazati preko moje sekretarice", rekla je dr Antić. "Zar ne mogu sada preko Vas da zakažem razgovor sa Vama?", pitala sam. Odgovor je bio kratak: "Ne!".

 

Pozvala sam sekretaricu koja nije mogla taj dan da mi zakaže razgovor nego je to učinila tek sutradan, verovatno nakon konsultacija sa dr Brankom Antić. "Direktorka će Vas primiti i razgovarati sa Vama 13. decembra ove godine u 12.15 časova", rekla mi je ljubazna sekretarica.

 

Kolubarske.rs nezvanično saznaju da u Domu zdravlja trenutno radi nedovoljan broj lekara; na Opštoj medicini umesto osam u prvoj i isto toliko u drugoj smeni, radi po troje ili četvoro lekara u smeni, na ginekologiji radi samo njih troje u obe smene, trenutno su samo dva ginekologa u obe smene, u ambulanti u Novom Naselju je samo jedan lekar, dok lekara nema u ambulantama na Petom puku i u Domu penzionera. 

 

Sagovornici Kolubarskih.rs iz Doma zdravlja, koji su želeli da ostanu anonimni iz razumljivih razloga, kažu da ovih dana pojedini lekari dnevno imaju i do 70 pacijenata.

 

- Većina nas u toku svoje smene pregleda i do 45 pacijenata. Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama, je određeno da u domovima zdravlja dnevno može biti pregledano 35 pacijenata u okviru zdravstvene zaštite odraslih, odnosno 30 pacijenata zdravstvene zaštite žena. Lekari valjevskog Doma zdravlja, posebno na ginekologiji imaju i duplo više pregleda, a što je najgore mnoge pacijentkinje i ne budu pregledane u toku smene, jer prosto je nemoguće obaviti sve preglede - objašnjavaju.

 

Navode da se u Dom zdravlja zapošljava bez konkursa, posao dobijaju nemedicinski radnici, i to oni za čijim angažovanjem nema potrebe... 

 

Prema Izveštaju o radu i poslovanju Doma zdravlja u 2017. godini u toj zdravstvenoj ustanovi je za stalno zaposleno 80 doktora medicine, dok nemedicinskih radnika ima 66 od ukupno 288 zaposlenih na neodređeno vreme.

 

To što je v. d. direktora Doma zdravlja dr Branka Antić odbila da danas razgovara o ovim problemima zbog kojih trpe pacijenti, lekari i sestre, i to što je zakazala razgovor tek za tri meseca, navodi na zaključak da se uprava Doma zdravlja ne suočava sa problemima i ne rešava ih, već ih odlaže, odnosno gura pod tepih, nadajući se da će se sami od sebe rešiti. Ja mogu čekati tri meseca na razgovor sa direktorom Doma zdravlja, ali nisam sigurna da mogu pacijenti i lekari!

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 23 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 6 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara