Mejina česma (septembar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Mejina česma (septembar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2018, 07:19

"Čuvajmo okolinu i prirodu koja našem gradu daje dušu"

č: | fb:

Mejina česma na Gradcu je opet sređena, bez korova je i smeća, i to zahvaljujući ponovo inicijativi i akciji članova Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda", koji su ovaj prostor uz reku uredili i u maju prošle godine.

 

Tada nisu ni slutili da će za godinu dana ponovo biti napuštena i zapuštena. Ne čekajući nekog drugog da reaguje, mladi istraživači su se ponovo organizovali i po drugi put sredili Mejinu česmu i tako pokazali odgovornost i zrelost.

Mejina česma (septembar 2018.)

Mejina česma (septembar 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda", Bogdan Radić kaže da su se, po povratku sa velike istraživačke akcije, organizovali kako bi ponovo uredili Mejinu česmu, oko koje su, kako kaže, članovi Društva uložili veliki trud još pre nešto više od godinu dana.  

 

Mladi istraživači su zasukali rukave i za samo jedan dan su sredili prostor "onoliko koliko su okolnosti dozvoljavale".

 

- Organizovali smo se upravo zato što osećamo odgovornost prema samoj česmi. Mi smo ti koji su prošle godine preuzeli inicijativu, uložili dosta truda i rada, i nismo spremni da prihvatimo da nađ rad zaraste zajedno sa Mejinom česmom. Želimo da građanima Valjeva poklonimo još jedan prostor u prirodi za odmor i uživanje, ali i da podstaknemo mlade da sa malo truda i želje poboljšaju svoju okolinu - kaže predsednik valjevskih istraživača.

 

Dodaje da mladi istraživači nemaju snagu, a ni finansije da redovno održavaju prostor, niti su u mogućnosti da Mejinu česmu opet srede u potpunosti kao što su to uradili u maju prošle godine.

 

- Tada je uloženo dosta truda i novca u ovaj projekat, koji je bio i te kako uspešan, ali sada se trudimo da radimo nove projekte i realizujemo nove ideje naših članova. Naravno, nećemo dopustiti da Mejina česma propadne, ali pitanje je koliko ćemo biti u mogućnosti da je sredimo. Ovaj put smo je doveli u red, očistili i ona ponovo može da služi kao mesto za odmor svim ljubiteljima prirode i reke Gradac, ali tamo i dalje ima posla. Treba pokositi i očistiti gornji deo česme, koji je zarastao, a za to mi trenutno nemamo mogućnosti – objašnjava Radić.

Mejina česma (septembar 2018.)

Mejina česma (septembar 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Mladi istraživači imaju dosta planova i ideja kako što bolje iskoristiti prostor Mejine česme. Pre svega planiraju da organizuju koncerate, predavanja, debate na razne teme, kao i projekcije filmova na otvorenom. Radić kaže da je za sve ove aktivnosti potrebno lepo vreme, ali i podrška sugrađana, tako da se nada da će većinu tih ideja realizovati sledeće godine.

 

Na pitanje kako članovi Društva istraživača vide Mejinu česmu, Bogdan Radić kaže da je vide kao novo mesto koje nudi dosta mogućnosti za realizovanje kulturnog sadržaja i pre svega letnjih aktivnosti.

 

"U prvom planu je naravno čuvanje okoline i prirode koja našem gradu daje dušu", poručio je Bogdan Radić, predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".

 

Mejina česma (septembar 2018.)

Mejina česma (septembar 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 3 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 7 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara