Registracija Prijava preko FB
Železnička ulica (foto: Đorđe Đoković)
Železnička ulica (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2018, 06:53

Od planiranih radova realizovano samo 17 posto!

č: | fb:

Plan javnih nabavki za 2018. godinu je pretrpeo 11 izmena za osam meseci! Prva izmena je usledila samo šest dana nakon donošenja, dok je poslednja bila 07. septembra.

 

Plan je menjan svakog meseca bar jednom, u avgustu najviše, čak tri puta. Najčešći razlozi za imenu, kako je obrazloženo, su dodavanje novog postupka, tehničke izmene postojećih postupaka, kao i zbog povećanja ili pak smanjenja sredstava obezbeđenih finansijskim planom.

 

U odnosu na Plan javnih nabavki, koji je usvojen u februaru ove godine, sredstva su povećana za 56 miliona dinara, tako da procenjena vrednost javnih nabavki poslednjom izmenom, što ne znači i konačnom, iznosi dve milijarde 137 miliona dinara.

 

Nakon jedanaeste izmene, sredstva planirana za radove su smanjena za 16,6 miliona, dok je iznos za usluge povećan za čak 70,1 milion dinara. Tako je za usluge planirano milijardu 693 miliona dinara, za radove preko 371 milion, dok je za nabavku dobara planirano oko 73 miliona dinara, što je za skoro 2,5 miliona dinara više u odnosu na Plan javnih nabavki usvojen u februaru.

 

Najnovijom izmenom u Plan javnih nabavki za 2018. godinu dodata je izrada projekta sanacije tri klizišta u selu Suvodanje, koja su se pojavila nakon poplava u julu, za to je planirano dva miliona dinara. Dodat je i projekat izgradnje igrališta za basket i dečje igralište u Ulici Jakova Nenadovića. 

 

Naknadno je planirano još 20 miliona dinara za održavanje asfaltiranih ulica, kao i 25 miliona za investiciono održavanje puteva.

 

Planirani i (ne)realizovani radovi

 

Prema planu javnih nabavki za radove je opredeljeno preko 371 milion a do sada je, sudeći prema raspisanim javnim nabavkama, utrošeno samo 64 miliona dinara. Na spisku je 37 planiranih, a do sada je objavljeno i realizovano 14 javnih nabavki za radove. Najviše novca, oko 29 miliona dinara, potrošeno je za investiciono održavaje puteva i oko 23 miliona za asfaltiranje ulica.

 

Trotoar u Hajduk Veljkovoj ulici

Trotoar u Hajduk Veljkovoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Ulici Sime Pandurovića koštali su 1,35 miliona, preko milion dinara su plaćeni radovi na izgradnji kišne kanalizacije u Popučkama, kao i radovi na otklanjanju primedbi komisije za tehnički pregled objekta OŠ "Milova Glišić".

 

Manje od milion dinara izdvojeno je za radove na kotlarnici OŠ "Milovan Glišić" i uređenje dečjeg igrališta u Naselju 27. novembar, oko 500 hiljada dinara je koštala izgradnja javnih česmi, dok su ispod pola miliona dinara koštali radovi na izgradnji ograde oko meteorološke stanice na Divčibarama i radovi na izgradnji kišne kanalizacije u parku na Petom puku.

 

Izostali su najvredniji radovi planirani za ovu godinu, pre svih izgradnja ulice od Mirka Obradovića do Obilaznice (74,1 miliona), izgradnja saobraćajnice kroz privrednu zonu (50,8 miliona), rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića (41,6 miliona)i rekonstrukcija stare Šeste škole (22,5 miliona dinara), izgradnja kanalizacije otpadnih voda na Divčibarama (20,8 miliona dinara).

Ulica Vuka Karadžića

Ulica Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Do danas su jedino raspisane javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića i za projektno-tehničku dokumentaciju za novu saobraćajnicu kroz privrednu zonu sa kružnim tokom, i to tek 22. avgusta.

 

S obzirom na to da Grad do sada nije prodao ni jednu nekretninu, a u budžetu je planiran prihod od 510 miliona dinara, nameće se zaključak da za ostatak planiranih radova u iznosu od 310 miliona dinara u budžetu verovatno nema novca, otuda su izostali najvredniji radovi.

Aktuelno

Sporna šatra (foto: Milan Marković.)
Sa ili bez razloga po nalogu gradonačelnika Pre 8 sati 14 minuta

Intervencija komunalaca u forlandu Kolubare

Republičku izložbu fotografije, Valjevo je nakon 57 godina po drugi put bilo domaćin, zabranila je komunalna inspekcija po nalogu gradonačelnika koji je video da se "nešto događa u forlandu...  · 28 komentara

Nebojša Tadić (foto: Đorđe Đoković)
Odbornik Nebojša Tadić Pre 1 dan 5 sati

Inicijativa za formiranje gradskih opština

Odbornik Srpskog patriotskog saveza u Skupštini grada Nebojša Tadić pokrenuo je inicijativu za formiranje opština na teritoriji Valjeva. Predlaže da jedna od prvih gradskih opština bude "Sveti...  · 15 komentara