Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2018, 10:19

"Čvarkijada" ove godine dva dana

č: | fb:

Festival duvan čvaraka, poznatiji kao "Čvarkijada", ove godine trajaće dva dana 6. i 7 oktobra, a takmičari će se, pored tradicionalnih "duvan čvaraka", po prvi put na ovom festivalu oprobati i u spremanju "valjevskih šoder čvaraka".

 

Kako su saopštili organizatori, do sada je prijavljeno oko 70 takmičarskih ekipa za oba dana, dok je prodajne tezge zakupilo 150 izlagača. Pobednici u spremanju "duvan i šoder čvaraka" biće nagrađeni, i to prvoplasirani sa 35.000 dinara, za drugo mesto nagrada je 25.000 dinara, dok će trećeplasiranoj ekipi pripasti 15.000 dinara. 

 

Na pitanje novinara od kada su i "šoder čvarci" valjevski, Slaven Batočanin je odgovorio,"kako šoder čvarci nisu valjevski, kad svi dođu kod mene u prodavnicu i traže šoder čvarke". 

 

S obzirom na to da je "Čvarkijada" od ove godine uvrštena u stalne gradske manifestacije, festival raspolaže sa više novca nego prethodnih godina, iz gradske kase je izdvojeno 2,4 miliona dinara, što je prema rečima direktorke Turističke organizacije Ane Marković, "skroman budžet za dva dana manifestacije".

 

Ona je naglasila da je "manifestacija značajna i u turističkom i u privrednom smislu, i zbog toga je odlučeno da traje dva dana kako bi se gosti što duže zadržali u Valjevu".

 

Zvezda zabavnog programa ovogodišnje "Čvarkijada" biće Dragan Kojić Keba, čiji nastup košta 480.000 dinara. Odgovarajući na pitanje novinara otkuda ideja da to bude Keba, a ne neki popularniji pevač ili "zvezde Granda", organizatori su kratko objasnili da je "Keba dao najnižu ponudu".

 

Najavljeno je da će prvog dana u subotu 6. oktobra biti organizovano takmičenje u pravljenju "valjevskih šoder čvaraka", dok će se u nedelju nadmetati majstori "duvan čvaraka". Prvog dana, nakon svečanog otvaranja, u 17 časova nastupiće vetetani "Abraševića", dok će u nedelju u 15 časova posetioce zabavljati Dragan Kojić Keba.

  

Idejni tvorac Festivala duvan čvaraka Slaven Batočanin je rekao da ove godine Grad neće obezbediti masnoću za takmičare, jer za tim nema potrebe "s obzirom na to da je manifestacija već toliko popularna o čemu svedoči veliki borj prijavljenih takmičara". Kaže da prodajna cena čvaraka neće biti limitirana, nego će učesnici sami formirati cenu. Organizatori pretpostavljaju da će kilogram "šoder čvaraka" koštati oko 900 dinara, dok će "duvan čvarci" koštati 1200 dinara. 

 

Kao i prethodnih godina oranije i šatre će biti postavljene u koritu reke Kolubare, dok će bina biti na platou Centra za kulturu, koji je rezervisan i za prodajne tezge.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 38 sekundi

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 59 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...