Uništene kuće u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
Uništene kuće u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
31.07.2014, 20:35

Umesto 66 gradiće se 48 kuća

č: | fb:

Na teritoriji Valjeva je 48 kuća koje treba da budu izgrađene i oko 170 objekata za sanaciju, konačan je spisak  objekata oštećeih u poplavama i klizištima koji je predat Kancelariji za obnovu Republike Srbije, objavljeno je na sajtu Grada.

Prvobitan broj od 66 oštećenih objekata je smanjen, jer je Zakonom o otklanjanju posledica poplava dozvoljena izgradnja porodičnih i stambenih objekata u kojima žive vlasnici.

U prvoj grupi je 26 kuća koje su svrstane u šestu kategoriju, što znači da su srušene, veoma oštećene i nebezbedne za dalji život. Devetoro vlasnika nema dokaze o vlasništvu ili prebivalištu i u upravnom postupku koji će uslediti, oni moraju dokazati svoje pravo. U drugoj grupi je 16 kuća čija su oštećenja mala, ali ih je klizište učinilo nebezbednim za život. Grad Valjevo će nastojati da preko države ili iz donacija obezbedi krov nad glavom i za ova domaćinstva.

Uništena kuća u Rebelju

Uništena kuća u Rebelju (Foto: Đorđe Đoković)

Šest kuća u Rebelju pripada trećoj grupi, što znači da kuće nisu oštećene, ali im je zbog uništene infrastrukture nemoguće prići. Njima će biti obezbeđeni novi objekti. 

U sve tri grupe koje podrazumevaju izgradnju novih kuća, nalazi se 19 objekata iz Rebelja, a ostatak je u selima Rabas, Pričević, Vujinovača, Vragočanica, Gornja Bukovica, Balinović, Bobova, Klinici itd.

Ukoliko  lokacije ne budu bezbedne, vlasnici će moći da zidaju na drugim placevima koji su u njihovom vlasništvu. Ukoliko u tim mestima ne postoji nijedna bezbedna lokacija za izgradnju, grad će pokušati da obezbedi odgovarajuću lokaciju. A ako i to ne bude bilo moguće, vlasnicima će se dodeliti novac za kupovinu seoskih domaćinstava na nekom drugom mestu. Kuće će postati vlasništvo porodica tek kada budu izgrađene i kada dobiju građevinske i upotrebne dozvole. U prvoj nedelji avgusta biće završeni upravni postupci i doneta rešenja o gradnji i nakon toga će početi zaključivanje ugovora sa izvođačima radova, što je u državnoj nadležnosti,

Od 170 kuća koje će biti sanirane, većina ima prva tri stepena oštećenja, desetak je u četvrtoj, a 15 u petoj kategoriji. Vlasnici ovih objekata će dobiti državnu pomoć u iznosu od 120 do 600 hiljada dinara. Rešenja o izgradnji i novčanoj pomoći za sanaciju biće gotova najkasnije do 10. avgusta, nakon čega će početi izgradnja i isplata, objavljeno je na sajtu Grada.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 21 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 18 sati 27 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 17 sati 35 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara