Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
01.08.2014, 11:37

Počelo isključenje dužnika. Prvi na udaru „Vujić”

č: | fb:

Zbog duga od preko 220 miliona dinara, koliko privreda i građani duguju, Vodovod je počeo sa isključenjem velikih dužnika. Svim objektima „Vujić” kompanije biće isključena voda zbog višegodišnjeg duga od 32 miliona dinara, potvrdio je Kolubarskim.rs direktor Vodovoda Đorđe Pavlović. Bez vode su već „Narcis” i „Central”, a narednih dana voda će biti isključena „Grand”,  kao i hotelima na Divčibarama. Pavlović kaže da je Vodovod bio prinuđen na ovakav potez jer nijedan dogovor kompanija „Vujić” nije ispoštovala niti su pokazali dobru volju da se ovaj problem reši.

- Pokušali smo na sve moguće načine da zajedno sa kompanijom „Vujić” nađemo rešenje naplate velikog duga. Nisu urodili plodom dogovori, pregovori, kompenzacije, tužba, kao ni predlog za reprogram duga. Angažovali smo i sudskog izvršitelja za prinudnu naplatu i to je jedan od načina naplate potraživanja, a drugi način je isključenje - objašnjava Pavlović.

Pored kompanije „Vujić” koja je naveći dužnik, na spisku su brojna preduzeća i firme, među njima su Una šop, Premijer obuća, restoran KK Student, Vapek, Prokupac-Šofer bar...

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Krušik i Zdravstveni centar su veliki dužnici

Dug privrede je preko 130 miliona dinara, a među najvećim dužnicima sa 54 miliona je HK „Krušik”. Slede „Krušik akumulatori”sa dugom od 10 miliona, Zdravstveni centar duguje preko devet miliona i Kazneno popravni zavod četiri miliona dinara. Direktor Vodovoda Đorđe Pavlović objašnjava da je sa „Krušikom” napravljen dogovor o reprogramu duga, o dinamici plaćanja i visini mesečnih rata, koji preduzeće za sada poštuje. Što se tiče „Krušik akumulatora”, ide se na prinudnu naplatu jer isključenje vode neće dati rezultat s obzirom na to da preduzeće, praktično, ne radi.

Veliki problem je višegodišnje dugovanje Zdravstvenog centra. Prošle godine Vodovod  je blokirao račun ove zdravstvene ustanove i deo potraživanja je naplaćen.

 - Po Zakonu o komunalnim delatnostima i gradskoj Odluci o vodovodu i kanalizaciji ne može se isključiti voda zdravstvenoj ustanovi bez obzira na visinu duga. Vodovod može da blokira račun, ali to je, skoro, isti efekat. Jer kad bolnici blokirate račun oni, praktično, ne mogu da obavljaju delatnost, što se svodi na isto. Iz istih razloga vodu ne isključujemo ni KPZ, koji, treba reći, u ovoj godini redovnije izmiruje svoje obaveze. Ove dve ustanove su specifične i zbog toga što nisu samostalne. Njihovi prihodi zavise od republičkih institucija - kaže direktor Vodovoda i dodaje da se problem njihovog duga, takođe, mora rešiti ne precizirajući kako.

Pavlović kao dobre primere, „ne samo da plaćaju vodu nego to čine u određeno vreme, tačni kao sat”, navodi kompanije: Vali, Gorenje, Austroterm, Valjevska pivara, Vega, Elektrovolt.

Darija Ranković i Đorđe Pavlović

Darija Ranković i Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Nikada bolja saradnja sa građanima nije bila i pored toga što duguju oko 90 miliona dinara. Mnogi su uradili reprogram duga.

- Najčešći, ali i najveći, dugovi su oni koji su nastali u procesu nasleđivanja. Naslednici stana ili kuće uđu u ostavinsku raspravu koja traje nekoliko godina, račune niko ne plaća, oni se gomilaju, pa naslednik, kada postane vlasnik, nasleđuje i ogroman dug za vodu. To je jedini problem koji imamo sa građanima – navodi Pavlović.

Za valjevski Vodovod pitanje svih pitanja je podrška grada za naplatu zaostalih potraživanja velikih dužnika.

-Bilo je u planu povećanje cene vode za deset odsto, što bi Vodovodu donelo prihod od pet miliona dinara na godišnjem nivou. To je minimalna cifra u odnosu na 220 miliona dinara koliko nam duguju. To je kapital koji možemo da uložimo u ozbiljnu rekonstrukciju vodovodne mreže, modernizaciju sistema...jednom rečju u kvalitetnu uslugu krajnjem korisniku. Neplaćanje računa je neodgovornost prema sebi, gradu, ali i potomcima – naglašava direktor.

„Stalno smo između Scile i Haribde”

-Vodovod Republičkoj direkciji za vode plaća taksu od četiri miliona dinara godišnje za svaki litar zahvaćene vode, plaća se distribucija sirove vode do postrojenja, prerada i distribucija vode u gradsku mrežu. Račun Distribuciji se plaća u roku od 45 dana, a u slučaju kašnjenja za samo jedan dan Ministarstvo finanisja blokira transferna sredstva i to ne Vodovodu, nego Gradu. Očigledno je da nemamo puno izbora i zato smo ove nedelje odlučno krenuli u isključenje onih koji duguju preko milion dinara – kaže direktor Vodovoda Đorđe Pavlović i poručuje da „voda nije besplatna i to, konačno, svako mora da shvati”.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 50 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 39 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.