Registracija Prijava preko FB
Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (6.11.2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (6.11.2018.) (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2018, 07:59

Inspektori upozorili vlasnika da se čuva novinara, a ne zakona

č: | fb:

Odlukom Vlade Srbije zabranjena je gradnja, kao i postavljanje privremenih i trajnih objekata u Čika Ljubinoj ulici, na potezu od Narodnog muzeja do česme kod hotela "Grand".

 

Međutim kod trafike u Čika Ljubinoj ulici na trotoaru postavljena su tri frižidera i suncobran. Inspekcija nije reagovala uprkos tome da se radi o zaštićenoj okolini spomenika kulture i da je zabranjeno postavljanje privremenih objekata.

 

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (avgust 2018.)

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (avgust 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Pre nešto više od mesec i po dana, tačnije 19. septembra, Kolubarske.rs su uputile mejl sa nekoliko pitanja načelnici Gradske uprave Jelici Panjković Tešić, i jedno od pet pitanja glasilo je da li će inspekcija reagovati i naložiti uklanjanje frižidera?

  

Načelnica više od mesec dana nije odgovorila na pitanja, uz izvinjenje i objašnjenje da je bila na godišnjem odmoru, i da joj je "potrebno vreme da se, pored svojih brojnih poslova, pozabavi i ovim pitanjima".

 

Pristala je na razgovor 30. oktobra. Na većinu pitanja Jelica Panjković Tešić nije mogla da odgovori jer je "na mestu načelnice tek šest meseci", dok je na pitanje o bespravno postavljenim objektima u Čika Ljubinoj ulici odgovorila da su frižideri uklonjeni.

 

"Upravo sam razgovarala sa inspekcijom i rekli su mi da frižidera temo nema, da su bili za vreme leta, ali su sklonjeni", rekla je načelnica Gradske uprave.

 

U nameri da se uverim da frižidera nema, odmah nakon razgovora, otišla sam u Čika Ljubinu ulicu. Uklonjen je jedan sa sladoledom i suncobran, ali su dva frižidera i dalje na trotoaru.

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (30.10.2018.)

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (30.10.2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Načelnici sam poslala fotografije na kojima se vidi da frižideri nisu sklonjeni, verujući da će ipak biti, jer Grad treba da poštuje zakon koji, treba da je jednak za sve.

  

Međutim, umesto da nadležne službe Grada reaguju i donesu rešenje o uklanjanju frižidera saznajem da su inspektori bili kod vlasnika trafike, obavestili ga da je "novinarka ta i ta išla u Opštinu da se raspituje da li će ukloniti frižidere i da hoće nešto da piše". 

 

Podsećam, Vlada Srbije je još u oktobru 2014. godine donela odluku o proglašenju hotela "Grand" za spomenik kulture, kao i o zaštićenoj okolini spomenika kulture, koja obuhvata parcele od Narodnog muzeja do česme kod hotela "Grand", sa obe strane ulice, uključujući i objekat na "belom mostu".

 

Prema toj odluci utvrđene su i mere zaštite spomenika kulture, koje podrazumevaju očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, zabranu dogradnje i nadogradnje, zabranu postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture...

 

Takođe utvrđene su i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture, koje podrazumevaju zabranu gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom i oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu. Zatim, zabranu gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture, zabranu postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline.

 

U Čika Ljubinoj ulici, u delu gde je Odlukom Vlade Srbije zabranjena gradnja i postavljanje privremenih i trajnih objekata, do pre dve godine bili su stolovi i nadstrešnice dve pekare "Dragojević" i "Domino". Rešenjem gradske inspekcije su uklonjeni početkom juna 2016. godine.

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 9 sati 50 minuta

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 5 sati 6 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 54 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 5 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara