Predsednik i zamenik Skupštine grada i gradonačelnik (foto: Đorđe Đoković)
Predsednik i zamenik Skupštine grada i gradonačelnik (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2018, 07:55

Tri primera samovolje gradske vlasti

č: | fb:

Odlukom o budžetu Valjeva za 2018. godinu za tri programa, koji se sufinansiraju iz gradske kase, opredeljeno je ukupno 12 miliona dinara. Međutim, do sada je utrošeno, različitim "gimnastikama", ukupno 20.125.000 dinara ili skoro duplo više od novca koji je opredeljen u budžetu, a koji su usvojili odbornici Skupštine grada.

 

Za neke programe potrošeno je više novca, bez konkursa, direktnim isplatama i to iz tekuće budžetske rezerve, dok je za pojedine raspisivan drugi konkurs zbog "velikog interesovanja".

 

Prvi primer – TV prenos sednica Skupštine grada

 

U budžetu Valjeva za 2018. godinu za TV prenos sednica Skupštine grada opredeljeno je četiri miliona dinara. Nakon sprovedenog konkursa, ne mareći mnogo za Odluku o budžetu, raspodeljeno je sedam miliona dinara.

 

Nedostajuća tri miliona, kao i 625 hiljada dinara duga iz prošle godine, nadoknadio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović iz tekuće budžetske rezerve.

 

Drugi primer – novac za udruženja građana

 

Za sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana u budžetu je opredeljeno pet miliona dinara. Međutim, nakon konkursa, koji je završen u aprilu, Komisija za izbor projekata raspodelila je šest miliona dinara, a taj nedostajući milion ponovo je obezbedio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović iz tekuće budžetske rezerve.

 

Uprkos tome što je potrošeno više novca nego što je Skupština grada odlučila, to nije bilo dovoljno, pa je u avgustu raspisan i drugi konkurs za sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana, i to bez obrazloženja.

 

Po tom konkursu, a prema rešenju gradonačelnika, podeljeno je 2,3 miliona dinara na četiri programa i to, kako piše u rešenju, Medicinski starter "Zajedno za život", Udruženja "Unija mladih Evropa" – Valjevo dobio je 1,3 miliona dinara; "Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranja", NVO "Odbor za ljudska prava" sufinansiran je sa 499.500 dinara, Promotivna kampanja "Rodi se na lepom mestu", Udruženja "Rodi se na lepom mestu" dobila je 300 hiljada dinara i program Sportsko takmičenje penzionisanih radnika SUP-a i akcija dobrovoljnog davanje krvi na nivou cele Srbije, Udruženja penzionera UP sufinansiran je sa 200 hiljada dinara.

 

Inače, Udruženje "Unija mladih Evropa" – Valjevo, koje zastupa Ilija Ranković osnovano je 8. juna 2018, dok je Udruženje "Rodi se na lepom mestu", koje zastupa Nenad Dimitrijević, osnovano 18. jula 2018. godine. 

 

Za programe udruženja građana od prvobitno izdvojenih pet miliona dinara cifra je narasla na 8,3 miliona dinara.

 

Treći primer – novac za privredno-turističke manifestacije

 

Na konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija bila su prijavljena 24 projekta. Rešenjem gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića tri miliona dinara, koliko je opredeljeno u budžetu, podeljeno je za 15 projekata.

 

Konkurs je završen u aprilu, ali ne i trošenje novca za privredno-turističke manifestacije. Naime, nakon dva meseca Miroslav Pimić, predsednik Komisije čiji je zadatak da boduje projekte prispele na konkurs, upućuje zahtev gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću u kome navodi da postoji "veliko interesovanje" za konkurs koji je završen u aprilu!?

 

"Usled velikog interesovanja organizacija za konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija, Komisija predlaže raspisivanje novog konkursa, kao i da se opredele sredstva u visini od 1,2 miliona dinara".

 

Sa ovim zahtevom saglasio se gradonačelnik Gvozdenović i istog dana kada mu je upućen donosi rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve isplati 1,2 miliona dinara, kao što je i predložio predsednik Komisije, a već nakon tri dana se raspisuje drugi konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija.

 

Pristigla su četiri projekta, a Komisija je, kao najbolje ocenila "Igre bez granica", Udruženja zdrav život, i kamp "Zov prirode", Sportskog udruženja “Varatonac” dok su dva projekta - Međunarodna konferencija "Žene i:uspeh, zdravlje" i "Dani gljiva na valjevskim planinama Divčibare 2018" vrednovana sa manje bodova, tako da nisu dobila ni dinar, kao što nisu dobila ni na prvom konkursu.

 

"Igre bez granica" su dobile 1.055.000 dinara, a "Zov prirode", koji je održan na Divčibarama u okviru manifestacije "Di fest", je dobio 145 hiljada dinara.

 

Zanimljivo je da je Sportsko udruženje "Varatonac" dobilo novac i po prvom i po drugom konkursu; prvi put za projekat "Valjevski polumaraton" 350 hiljada dinara.

 

Zanimljivo je i to da je 15 projekata, koji su prošli na prvom konkursu, dobilo tri miliona dinara, a dva projekta, koja su prošla na drugom konkursu, dobila su 1,2 miliona dinara!

  

Primeri samovolje

  

Ova tri primera na najbolji način pokazuju sa koliko samovolje gradska vlast troši novac građana Valjeva. Umesto da izvršava budžet u skladu sa Odlukom, koju je usvojila Skupština grada, gradska vlast novac troši po slobodnom nahođenju.

 

Takođe, ova tri primera potvrđuju da komisije koje vrednuju projekte nisu nezavisne nego su i te kako pod uticajem izvršne vlasti; predlažu projekte i novac dele prema diktatu izvršne vlasti, a ne prema Odluci Skupštine grada.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 9 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 4 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...