Savez za Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Savez za Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
29.11.2018, 12:58

Problem nasilja u porodici nije rešen na pravi način

č: | fb:

Problem nasilja u porodici i nasilja nad ženama nije rešen ni institucionalno ni zakonski, rečeno je na konferenciji za novinare Saveza za Valjevo u nedelji aktivizma, koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama.

 

Uz podsećanje da u Valjevu od 2016. godine ne postoji Sigurna kuća, kao ni SOS telefon, predstavnice Saveza za promene, govorile su o sve prisutnijem nasilju u svim sferama života, i sve manjoj pomoći i podršci onima koji trpe nasilje. Poruka je da treba "osnažiti žene, koje trpe bilo kakav vid nasilja, da o tome govore i pomoći im da izađu iz tog začaranog kruga nasilja".

 

- Mi živimo u društvu u kome je nasilničko ponašanje postalo model ponašanja. Nasilje je prisutno u svim sferama života; nasilje u porodici, nasilje u školi, na radnim mestima, nasilje u političkom životu. Svedoci smo toga svakodnevno, a najviše trpe deca, stari i naravno žene. Donosimo brojna dokumenta, ali sve ostaje u okviru forme dok prava rešenja i primena izostaje. U Srbiji je u ovoj godini bilo 35 slučaja ubistva žena - podsetila je Milka Erić Vasiljević odbornica DS-a u Skupštini grada. 

 

Dodaje da i u Valjevu, kao i u celoj Srbiji situacija, nije dobra, a da se ništa ili malo toga preduzima kako bi se nasilje smanjilo.

 

- U toku 2017. godine dominira fizičko i psihičko nasilje nad ženama. Prijavljeno je čak 458 slučajeva zlostavljanja žena različitog uzrasta od ukupno 594 prijavljena slučaja nasilja u porodici. A šta mi u Valjevu po ovom pitanju preduzimamo. Svedoci smo da se Skupštini grada žene često vređaju, a ako je tako u Skupštini šta se dešava iza zavese porodičnih domova. Pre dve godine u oktobru je zatvorena Sigurna kuća, jedini objekat koji je negde postojao kao sigurna luka za žrtve nasilja. Navodno, Sigurna kuća je zatvorena iz nekakvih formalnih razloga, kako je objašnjeno, zbog licenciranja, koje treba da bude procedura. Ja ne mogu da shvatim da dve godine Valjevo nije u stanju da licencira potreban broj službenih lica za bavljenje ovim poslom. Ta Sigurna kuća bila je bar jedno zrno neke naše lokalne aktivnosti. Njenim zatvaranjem kao da je to pitanje sklonjeno sa dnevnog reda i prepušteno nekim drugim službama – smatra Erić Vasiljević. 

 

Advokat Stana Đekić iz Dveri, člana Saveza za Valjevo, skrenula je pažnju na činjenicu da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nametnut i da je u neskladu sa krivičnim i zakonom o braku i porodici, naglašavajući da je važno da se zna ko je uopšte predlagač tog Zakona. "Formalno, zakon predlaže Vlada Srbije, međutim ko su autori", pita Đekić.

 

- Ako se pogleda ko su autori ovih skandaloznih zakona videćemo da se isti pojavljuju i kao autori drugih tekstova, poput pojedinih u obaveznoj školskoj literaturi, koji su neprimereni. U Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici nigde se porodica, kao reč, ne pominje. Ne pominje se dete, čak nećete naći ni to da je dete subjekt zaštite, a najslabija je karika kada je nasilje u pitanju. Ovo je zakon koji je, kad je naš pravni sistem u pitanju, veliki korak u nazad. Zakonom su sankcionisani samo nasilnici u porodici, i to tako što se imenuje mogući nasilnik u prodici. A ko je mogući nasilnik? Svako lice od koga preti neposredna opasnost po članove porodice od nasilja. Praktično se sankcionišu lica koja još ništa nisu uradila Policiji se stavlja u zadatak da na bazi nekoliko parametara proceni ko je mogući nasilnik i iz toga proističu privremen mere. Ne postoji opasnija stvar u pravu od unapred definisanja kriminalnog ponašanja. Sankcioniše se učinjeno i sankcija treba da bude za nešto što je utvrđeno,a ne mogućnost! Sankcija unapred podiže tenzije, tako da se postavlja pitanje da ovaj zakon ne bude generator budućeg nasilja. Pogledajte samo udaljavanje nasilnika iz porodice ako je on vlasnik kuće. A Zakon o braku i porodici kaže da odnose u porodici uređuju članovi porodice, a ne država", navodi Đekć.

 

Nije dobro ni to što Srbija donosi nove zakone koji su u koliziji sa prethodnim zakonima koji se ne sprovode.

 

- Ovako nećemo stići nigde. Hoćemo li već jednom otvoriti poglavlje kako se osnažava porodica? Primenom ovog zakona u praksi država definitivno ugrožava porodicu. Ako nekog udaljite iz kuće zbog mogućeg ili već izvršenog nasilja, vi ste tog trenutka zamrzli tu porodicu na trideset dana u najcrnjem mogućem trenutku. Ko je taj ko će uspeti posle toga da ih vrati u predjašnje stanje. Država ne nalazi svoje mesto u odnosu na građane. Hoćemo li jednom progovoriti o socijalnim razlozima za nasilje. Retorika vlasti je često nasilje. Vlast, svojim ponašanjem i retorikom, šalje poruku građanima da je nasilje poželjan oblik ponašanja. Sa ovom rastućom stopom siromaštva, nasilje se podrazumeva. Omogućite ljudima standard dostojan čoveka, i videćete kako se rešava problem nasilja - poručila je Stana Đekić. 


Članovi Saveza za Valjevo smatraju da ponovo treba pokrenuti inicijativu u Skupštini grada za otvaranje Sigurne kuću i SOS telefona.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara