Potpisivanje inicijative za javnu raspravu  (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje inicijative za javnu raspravu (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2018, 12:08

Građani podržali inicijativu za javnu raspravu o kvalitetu vazduha

č: | fb:

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, aktiviste Lokalnog fronta Va, je pre devet meseci tražio da se organizuje javna rasprava o kvalitetu vazduha u Valjevu. Tačnije on je tražio da se organizuje javna rasprava o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, zatim iz Plana kvaliteta vazduha i Plan azaštite životne sredine. Vladajuća većina SNS i SPS je taj predlog odbila, podržalo je šest odbornika opozicije i dr Saša Žunjić, odbornik SPS.

 

S obzirom na to da je problem aerozagađenja svake godine sve veći, a gradska vlast ne čini ništa da ga reši, nekoliko udruženja okupljenih oko inicijative drupe mladih "Da Valjevo prodiše", među njima i Loklani front Va, organizovali su ispred zgrade loklane samouprave "pod maskama" skupljanje potpisa za pokretanje javne rasprave o kvalitetu vazduha.  

Potpisivanje zahteva za javnu raspravu

Potpisivanje zahteva za javnu raspravu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Za samo jedan čas preko 300 sugrađana potpisalo je peticiju, što je kako rekoše organizatori "iznenađujuće dobar odziv Valjevaca, a to je potvrda da je aerozagađenje veliki problem, i to svih nas, koji treba što pre rešiti".

 

Aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović rekao je da su se okupili upravo danas i to pola časa pred početak skupštinskog zasedanja da bi "odbornicima poslali poruku da ne zaborave da isti vazduh dišemo svi!".

 

- Aerozagađenje je problem svih nas, to nije političko pitanje, zato oko toga nema razloga da se raspravljamo, a još manje da se svađamo. Otvaranje javne rasprave je prvi korak, koji gradska vlast očigledno nije htela da učini, zato sada mi iniciramo javnu raspravu. Naravno da sa javnom raspravom nećemo rešiti problem aerozagađenja, ali je to prvi korak, koji nisu napravili oni čiji je to posao - rekao je Milovanović.

Ivan Milovanović

Ivan Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

S obzirom na to koliko je aerozagađenje Valjeva veliki problem, inicijatori prikupljanja potpisa za organizovanja javne rasprave, očekuju i da jedna sednica Skupštine grada bude posvećena samo ovom pitanju.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 30 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar