Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
11.12.2018, 08:05

Radio Valjevo od uglednog do piratskog radija

č: | fb:

Frekvencija 95,8 MHz, na kojoj je decenijama emitovan program najstarijeg elektronskg medija u gradu Radio Valjeva, već dva i po meseca se koristi nelegalno, što drugim rečima znači da je program koji se emituje na toj frekvenciji piratski, a brend Radio Valjevo se zloupotrebljava.

 

U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, frekvencija 95,8 MHz je oduzeta s obzirom na to da se država, koja je nakon poništene privatizacije postala vlasnik Informativnog preduzeća Radio Valjevo, 23. septembra ove godine odrekla prava na korišćenje frekvenciju 95,8 MHz, objavljeno je na sajtu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

 

Ovim je, trebalo da prestane emitovanje programa Radio Valjeva na toj frekvenciji, međutim uprkos tome program se i dalje emituje.

 

RATEL - oduzeta frekvencija 95,8 MHz

RATEL - oduzeta frekvencija 95,8 MHz

Prema podacima RATEL-a, Radio Valjevo je na frekvenciji 95,8 MHz emitovalo program sa Boričevca do 1.12.2016. godine, da bi se nakon "gašenja" Boričevca, antene Radio Valjeva preselile na zgradu Grada u Karađorđevoj ulici 64, a predajnik u prostorije koje su, takođe, u zgradi Grada.  

 

Sa te lokacije emitovan je program Radio Valjeva i nakon 23. marta 2018. godine kada je pokrenut stečajni postupak Informativnog preduzeća Radio Valjevo d.o.o. Prema izjavi Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, od dana otvaranja stečaja, Radio Valjevo d.o.o u stečaju, uprkos tome što je emitovan program, nije ostvario prihode ni po kakvom osnovu. Verovatno je to i razlog zbog koga se država odrekla prava korišćenja frekvencije 95,8 MHz kako ne bi imala dodatne troškove zakupa frekvencije.

 

Od toga dana, tačnije od 23. septembra 2018. godine na frekvenciji 95.8 MHz emituje se piratski program, između ostalog i prenosi Skupštine grada Valjeva koji su plaćeni pola miliona dinara iz budžeta Valjeva. Dodatno zabrinjava i činjenica da se takav piratski program emituje sa zgrade Grada, dakle uz podršku gradske vlasti.

 

Prekinuta tradicija

 

Radio Valjevo je osnovano 1967. godine, i bilo je među prvih šest lokalnih "državnih”"stanica u Srbiji. U godini, kada je valjevski najstariji elektronski mediji obeležavao 35 godina postojanja, Branko Vićentijević Džane, dugogodišnji urednik i novinar Radio Valjeva, u Reviji "Kolubara" je zapisao.

 

"Radio Valjevo je uvek slovio za jednu od najboljih radio stanica među sabraćom. Svedočili su o tome njegova slušanost, poverenje Valjevaca i žitelja okolnih opština, ali i onih koji su program mogli pratiti diljem sadašnje i nekadašnje Jugoslavije. U Vojvodini, Slavoniji, Baranji, do Užica, Kraljeva, Čačka… U Mađarskoj, Rumuniji, čak u Finskoj ili nekoj još udaljenijoj tački na kugli zemaljskoj o čemu su, povremeno, u redakciju, na radost svih, stizali dokazi poštom poslani.

 

Kvalitet je krasio Radio Valjevo kome se posebno verovalo u takozvanim vanrednim situacijama (poplave, snegovi, ratna razaranja na području SFRJ i muke izbegličke od 1991. do 1995, zemljotres u Kolubarskom okrugu 1998, NATO bombardovanje u SRJ 1999. godine…). Telefonski pozivi slušalaca sa svih strana neretko doživljavani su kao apel za pomoć u situaciji kada gotovo ništa u ovoj nesrećnoj zemlji nije funkcionisalo...".

 

Najbolji novinari Valjeva ponikli su i radili u Radio Valjevu i Napredu. Takvih imena, danas nema niti će ih skoro biti. Radio Valjevo je bio rasadnik mladih novinara, koji su novinarski zanat naučili u Radio Valjevu...

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 4 sati 42 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 4 sati 43 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 23 sati 36 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara