Zapadna kapija Krušika (foto: Đorđe Đoković)
Zapadna kapija Krušika (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2018, 08:09

Lidl odustao od Valjeva zbog male parcele i loše saobraćajnice

č: | fb:

"Nemački diskontni lanac Lidl odustao je od izgradnje maloprodajnog objekta u Valjevu zbog toga što parcela, koju je ova kompanija kupila kod zapadne kapije Krušika, ne zadovoljava njihove standarde, pre svega odnos prodajnog i parking prostora, a od druge loklacije je odustao zbog toga što nije moguće izgraditi kružni tok na raskrsnici Pop Lukine ulice i duplih traka", izjavio je zamenik predsednika Skuopštine grada Mihailo Milutinović.

 

Odbornik DS Duško Rakić je na poslednjoj sednici Skupštine grada pitao zbog čega Lidl nije otvorio prodavnicu, s obzirom na to da je ova kompanija svojevremeno kupila zemljište u Valjevu, a sada naš grad nije među 12 u Srbiji u kojima je nemačka kompanija otvorila prodavnice.

 

Rakić je podsetio da je 2013. godine Lidl kupio parcelu od grada Valjeva kod zapadne kapije "Krušika" za svoj supermarket. Međutim, ispostavilo se da površina od 57 ari nije dovoljna za izgradnju standardizovanog prodajnog objekta Lidla, pa je bilo najava da će nemačka kompanija otpočeti pregovore sa Gradom kako bi kupljenu parcelu menjala za neku veću, uz doplatu. Rakić je pitao da li je "poslovni aražman propao ili se nastvalja pa će i Valjevo dobiti Lidl supermarket"?

Mihailo Milutinović

Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović je rekao da to ne zavisi od Grada. On je objasnio "gde je nastao problem" i zbog čaga je Lidl odustao od Valjeva.

 

- Predstavnici kompanije Lidl, kao investitori, nisu se pojavili u komunikaciji sa Gradom. Oni su pregovarali sa firmama koje su vlasnici prostora bvšeg magacina trgovinskog preduzeća "Diva". Međutim, zapelo je zbog toga što su tražili da se izgradi kružni tok na raskrsnici ulica Pop Lukina i Vladike Nikolaja. Naši saobraćajni inženjeri su rekli da je to apsolutno nemoguće. Nudili smo alternativu da im se obezbedi uključenje iz Dušanove, ali oni to nisu hteli. Više razloga nas je rukovodilo da ne prihavtimo zahtev za izgradnju kružnog toka, jer bi u tom slučaju morali kompletno da pogasimo sva parking mesta u Pop Lukinoj ulici od Karađorđeve ulice do "duplih traka" jer šleper sa prikolicom ne bi mogao da se uključi. Inženjeri su rekli da na tom delu ne može kružni tok jer bi bilo malo rastojanje između Nacionalne službe, kružnog toka i starog SUP-a, i tu bi tri-četiri šlepera "ugasilo" ceo zeleni talas koji imamo - objasnio je Milutinović.

 

Dodao je da je bila ideja i da Lidl gradi objekat na loklaciji bivše kasarne Kadinjača, koja je u privatnom vlasništvu, ali mu nije poznato zbog čega nije realizovana. "Grad je spreman da ponudi svoje lokalcije ukoliko su njima interesantne, međutim nama se posle tih razgovora oko kružnog toka niko više nije javio", rekao je Milutinović.  

 

Sredinom oktobra, Lidl je otvorio prodavnice u 12 gradova u Srbiji; neki su bili u planu pre pet godina kada i Valjevo, neki nisu, ali su sada dobili supermarket, poput Bora, Kragujevca, Leskovca, Somobora, Užica i Šapca.

 

U planu, kada i Valjevo, bili su Beograd, Zrenjanin, Niš, Novi Sad, Smederevo i Subotica, i njihovi građani danas imaju priliku da kupuju u savremenom diskontu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 57 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 6 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara