Registracija Prijava preko FB
Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice  (foto: Đorđe Đoković)
Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2019, 08:17

Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže julijanskog kalendara. 

 

Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija, biće večernje bogosluženje od 17 časova. Potom će biti paljeni badnjaci u sva tri hrama, a nakon toga će uslediti vatromet.

 

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

 

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Raspored bogosluženja u valjevskim hramovima

 

U hramu Vaskrsenja Hristovog večernjem bogosluženju od 17 časova prisustvovaće episkop valjevski vladika Milutun. U nastavku osvećenje i loženje badnjaka.

 

Božićno jutrenje je od 23.30 časova, druga sveta liturgija je od 05 časova, treća od 8 časova i bdenije od 17 časova na Božić.

 

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u 17 časova je bdenije i paljenje badanjaka, a u 23 časa jutrenje. Prva Božićna liturgija je u ponoć, u 9 časova je druga Božićna liturgija, u 17 časova praznično bdenije.

 

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Naselju bdenije je u 17 časova. U nastavku program: beseda, recital učenika veronauke, osvećenje česnice, paljeje badnjaka u 18 časova i vatromet.

 

Aktuelno

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Na Desankinom vencu Pre 12 sati 22 minuta

"Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" po sedmi put

Građanski protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" večeras, po sedmi put, na Desankinom vencu od 18 časova. Do slobode se može doći samo promenom. Zamena je samo kratkotrajan predah za sve...  · 3 komentara