Sneg i led (foto: Đorđe Đoković)
Sneg i led (foto: Đorđe Đoković)
15.01.2019, 07:59

Zbog leda povećan broj pacijenata

č: | fb:

U Prijemno-urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo je, prethodnih dana, za oko 30 posto povećan broj pacijenata koji su zadobili povrede, pretežno, padom na led. Međutim, broj pacijenata na Odeljenju ortopedije sa traumatologijom nije povećan, što znači da povrede nakon padova nisu zahtevale bolničko lečenje.

 

U utorak je u Prijemno-urgentnom centru zbrinuto 12 pacijenata, njih šestoro je imalo prelom i isto toliko iščašenja. U sredu su sanirani prelomi u predelu podlaktica kod četvoro pacijenata, zbrinute su četiri osobe sa kontuzijama, dok je petoro zatražilo pomoć zbog distorzija.

Sneg i led

Sneg i led (Foto: Đorđe Đoković)

 

Doktor Aleksandar Krajinović, specijalista ortopedije Opšte bolnice Valjevo, kaže da što se tiče Odeljenja ortopedije sa traumatologijom sneg nije nikakvo iznenađenje i ne utiče na obim posla.

 

- Mi imamo u principu potpuno identičnu situaciju kao i u bilo kom drugom mesecu. Na odeljenju trenutno nema povećanja broja pacijenata u odnosu na letnje vremenske prilike u smislu ortopedskih pacijenata. Traumatizovanih pacijenata možda za nijansu ima više u Urgentnom centru jer se tu zbrinjavaju, ali pacijenata koji se primaju na odeljenje, njihov broj je u principu isti kao u letnjem periodu ili u oktobru, na primer. Možemo napraviti razliku u starosnoj strukturi pacijenata. Stariji pacijenti uglavnom padaju u kućnim ili drugim zatvorenim uslovima i tako završavaju na našem odeljenju. Trenutno imamo četiri mlađe osobe koje su zadobile povrede u saobraćajnim udesima. U principu nemamo povećan obim posla što se tiče samog Odeljenja, ali je drugačija preraspodela pre svega starosna i po vrstama povreda – navodi dr Krajinović.

 

Ističe da se ortopedski traumatizovani pacijenti u Valjevu zbrinjavaju na najbolji mogući način.

 

- Zaista se trudimo da sve bude zbrinuto i urađeno na najbolji mogući način prema svim principima medicinskog zbrinjavanja i ukoliko je neophodno da nekoga pošaljemo dalje, recimo u Beograd, nije to ništa loše, to je sve u najboljem interesu pacijenta. U Valjevu se rade skoro sve vrste traumatskih ortopedskih operacija i izuzetno retko se neko šalje za Beograd – kaže specijalista ortopedije.

 

Saveti za zimske vremenske prilike

 

Dr Krajinović kaže da najznačajniji savet starijoj populaciji stanovništva jeste da ne izlazi iz kuće ukoliko to zaista ne moraju, a ukoliko već izlaze da izbegavaju rane jutarnje sate i kasne večernje, i da sačekaju da temperatura malo poraste i odmrzne poledicu. Što se tiče mlađe populacije saveti se odnose na to da osim mera opreza, ne konzumiraju alkohol i nikako ne učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 18 sati 9 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara