Registracija Prijava preko FB
Milica Perinčić  (foto: Đorđe Đoković)
Milica Perinčić (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2019, 12:11

Milica Perinčić prva do Časnog krsta

č: | fb:

U tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedila je 33-godišnja Milica Perinčić iz Valjeva, medicinska sestra u Službi anastezije Opšte bolnice Valjevo.

 

- Plivala sam za svoju porodicu, za zdravlje i sreću, za mog brata i za sve moje najbliže prijatelje. Nikada nisam plivala u ovakvim uslovima, nisam se ni posebno spremala, ali sve ovo mi mnogo znači - rekla je Milica po izlasku iz ledene reke držeći u rukama Časni krst. Podršku u ovom poduhvatu pružio joj je i suprug Igor koji je zajedno sa njom učestvovao u plivanju.

 

Časni bogojavljenski krst u vodu Gradca spustio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik episkopa valjevskog Milutina, a takmičenju je, po običaju, prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Oko 40 hrabrih i odvažnih takmičara, među njima i dve devojke, pretežno iz Valjeva, plivalo je 33 metra sa jedne na drugu stranu reke Gradac u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do vaskrsenja. Među plivačima bila je i grupa učenika Tehničke škole sa svojim profesorom fizičkog vaspitanja.

 

Zanimljivo je da ovogodišnja pobednica, ona koja je prva doplivala do Časnog bogojavljenskog krsta ima 33 godine.  

 

Tradicionalnom plivanju prethodili su sveta liturgija i veliko osvećenje vode u gradskom Hramu Vaskrsenja Hristovog, nekon čega je organizovana litija do Berkove brane na Gradcu.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst u Valjevu prvi put je organizovano 2010. godine. Najviše učesnika, njih preko 50, plivalo je 2014. godine, dok je prethodnih godina u proseku bivalo oko 40-ak takmičara. Plivanje je jedino izostalo prošle godine iz bezbednostnih razloga zbog velike količine mulja na Berkovoj brani na Gradcu.  

 

Najdužu tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci. Ove godine plivanje je bilo organizovano i u SC "Mionica" na bazenu Lepenica.

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.02.2020

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije 22.02.2020

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...  · 5 komentara

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 21.02.2020

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 17 komentara