Milica Perinčić  (foto: Đorđe Đoković)
Milica Perinčić (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2019, 12:11

Milica Perinčić prva do Časnog krsta

č: | fb:

U tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedila je 33-godišnja Milica Perinčić iz Valjeva, medicinska sestra u Službi anastezije Opšte bolnice Valjevo.

 

- Plivala sam za svoju porodicu, za zdravlje i sreću, za mog brata i za sve moje najbliže prijatelje. Nikada nisam plivala u ovakvim uslovima, nisam se ni posebno spremala, ali sve ovo mi mnogo znači - rekla je Milica po izlasku iz ledene reke držeći u rukama Časni krst. Podršku u ovom poduhvatu pružio joj je i suprug Igor koji je zajedno sa njom učestvovao u plivanju.

 

Časni bogojavljenski krst u vodu Gradca spustio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik episkopa valjevskog Milutina, a takmičenju je, po običaju, prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Oko 40 hrabrih i odvažnih takmičara, među njima i dve devojke, pretežno iz Valjeva, plivalo je 33 metra sa jedne na drugu stranu reke Gradac u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do vaskrsenja. Među plivačima bila je i grupa učenika Tehničke škole sa svojim profesorom fizičkog vaspitanja.

 

Zanimljivo je da ovogodišnja pobednica, ona koja je prva doplivala do Časnog bogojavljenskog krsta ima 33 godine.  

 

Tradicionalnom plivanju prethodili su sveta liturgija i veliko osvećenje vode u gradskom Hramu Vaskrsenja Hristovog, nekon čega je organizovana litija do Berkove brane na Gradcu.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst u Valjevu prvi put je organizovano 2010. godine. Najviše učesnika, njih preko 50, plivalo je 2014. godine, dok je prethodnih godina u proseku bivalo oko 40-ak takmičara. Plivanje je jedino izostalo prošle godine iz bezbednostnih razloga zbog velike količine mulja na Berkovoj brani na Gradcu.  

 

Najdužu tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci. Ove godine plivanje je bilo organizovano i u SC "Mionica" na bazenu Lepenica.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 52 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 17 sati 59 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 17 sati 7 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara