Novo groblje (foto: Đorđe Đoković)
Novo groblje (foto: Đorđe Đoković)
06.08.2014, 08:50

Mesta na Novom groblju ima do kraja avgusta

č: | fb:

Na novom groblju u Valjevu više neće biti prostora za nova grobna mesta ukoliko grad uskoro ne otkupi dve privatne parcele površine jednog hektara. U toku je proces eksproprijacije parcela, a njihovom kupovinom bio bi rešen problem grobnih mesta za narednih pet godina. Direktor Vidraka, koje gazduje valjevskim grobljima, Đorđe Milanović upozorava da mesta na Novom groblju ima do kraja avgusta.

- Grad je spreman da otkupi dve parcele koje su u privatnom vlasništvu i za to je izdvojen novac. Međutim na procenu Poreske uprave po kojoj je tržišna vrednost jednog ara zemljišta 1.029 evra, žalio se vlasnik parcele i u toku je sudski postupak. Po donošenju presude, biće izvršena jednokratna uplata, tako da ćemo odmah moći da koristimo i tu lokaciju. Grad je reagovao na vreme, jer su sredstva za eksproprijaciju rebalansom budžeta povećana sa osam na 12 miliona dinara, tako da ima dovoljno novca da se otkupe parcele - kaže Milanović. On dodaje da su doneli privremenu meru da se do daljeg ne prodaju grobna mesta „za života”, kako bi ostalo 30 grobnih mesta koliko ih trenutno ima na Novom groblju.

Darija Ranković, Đorđe Milanović i Slavko Jugović

Darija Ranković, Đorđe Milanović i Slavko Jugović (Foto: Đorđe Đoković)

- Urbanističkim planom je predviđeno širenje Novog groblja na parcelu, u neposrednoj blizini, od sedam hektara. Mogućnost proširenja postoji još na Kličevačkom groblju na površini od 30 ari, Poparskom i na Gorićkom, kupovinom devet parcela. Gradačko groblje nema mogućnost proširenja, dok bi groblje na Boričevcu moglo da se proširi na parcelu, površine oko 66 hektara, koja je u vlasništvu Vojske Srbije, a sa kojom treba da pregovara gradska vlast o kupovini tog zemljišta- kaže direktor Vidraka.

Groblje kojim gazduje Vidrak na Boričevcu

Groblje kojim gazduje Vidrak na Boričevcu (Foto: Arhiva Vidrak)

Privatnik napravio groblje na vojnom poligonu!?

Na lokaciji koja pripada Vojsci Srbije, vojnom poligonu na Boričevcu, nalazi se divlje groblje sa 1500 grobnih mesta. Tim parcelama niko ne gazduje, niti  groblje neko održava. Upravnik valjevskog groblja Slavko Jugović pojašnjava da je to divlje groblje, koje je u neposrednoj blizini Boričevačkog koje datira iz 1835. godine, „niklo” pre 15 godina kada je jedno privatno lice počelo sa prodajom grobnih mesta na lokaciji vojnog poligona bez dozvole i nadzora.

- Mnogi su mislili, uključujući i komunalnu inspekciju, da je ta parcela sastavni deo Boričevačkog groblja. Tek naknadno su saznali da je tu parcelu površine 45 ari uzurpirao jedan čovek, koji je lokaciju zagradio, i pored toga što je deo vojnog poligona. Čak je zauzeo i vojni put koji je takođe isparcelisao za grobna mesta. To je neviđeni javašluk na koji se godinama niko nije osvrtao. Tek je nedavno nakon reakcije vojnog tužioca taj prostor zagrađen i zaustavljena je dalja prodaja - kaže Jugović i dodaje da će tom groblju, i kada bude lagalizovano, biti teško prići, jer su zauzeti  prilazi i staze, sve je pretvoreno u grobno mesto koja je taj čovek „debelo” naplaćivao.

Divlje groblje na Boričevcu

Divlje groblje na Boričevcu (Foto: arhiva Vidrak)

Krematorijum i rozarijum na Novom groblju u Valjevu

Sve je više Valjevaca koji se odlučuju na kremiranje bližnjih jer je mesta za tradicionalne sahrane sve manje, ali i zbog ekoloških razloga. Upravnik groblja Slavko Jugović potvrđuje da Valjevci često pitaju da li postoji mogućnost izgradnje krematorijuma u gradu. On smatra da nema potrebe da se gradi jer krematorijum postoji u Beogradu i Novom Sadu i dovoljni su ne samo za ta dva grada nego i za zemlje regiona.

- Krematorijum je skupa, a nepotrebna investicija za Valjevo. Što se tiče rozarijuma, moguće je izgraditi na Novom groblju mesto za polaganje urne. Međutim, mi nismo sredili neke elementarne stvari, kao što je hladnjača koja se trenutno nalazi pored kapele pod vedrim nebom, izložena suncu i kiši- kaže Jugović.

Upravniku valjevskog groblja Slavku Jugoviću nije poznato da li je neko pokrenuo inicijativu za izgradnju rozarijuma na Novom groblju u Valjevu. On smatra da Grad trenutno nema novca ni za rešavanje nekih osnovnijih problema, koji su mnogo važniji od izgradnje rozarijuma. "S toga to pitanje može da sačeka neka bolja vremena", poručuje Jugović.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.