Aparati za valjevsku bolnicu (foto: Đorđe  Đoković)
Aparati za valjevsku bolnicu (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2019, 07:59

Celokupna izložba ruskih slikara u humanitarne svrhe

č: | fb:

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića", ruski umetnici i Humanitarna organizacija "Spomenak" iz Beograda, u zajedničkoj akciji prikupili su 830 hiljada dinara za kupovinu pet aparata koje su poklonili Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Valjevo.

 

Aparati su predstavnicima Opšte bolnice Valjevo uručeni u Internacionalnom umetničkom studiju uz poruku da će humanitarnih akcija biti još i da je ovo samo početak saradnje sa valjevskom bolnicom i porodilištem.

Dragica Dimitrijević

Dragica Dimitrijević (Foto: Đorđe Đoković)

         

Šef neonatološkog odseka dr Dragica Dimitrijević se zahvalila donatorima, rekavši da su poklonjeni aparati od velikog značaja za službu ginekologije.

 

- Dobili smo audiometar, aparat koji služi za skrining sluha kod beba, služiće za pregled svih 1300 novorođenčadi koji se rode u našem porodlištu i za rano otkrivanje poremećaja sluha, samim tim i govora, kao i za ranu rehabilitaciju. Aparat, dobili smo dva, koji nam je od nemerljive važnosti jeste pulsni oximetar, a služi za otkrivanje kritičnih urođenih srčanih mana, jer deca na rođenju i dok su u porodilištu ne moraju da ispolje nikakve znake, čak ni šum na srcu, a da odu kući i ne daj Bože umru zbog kompleksne urođene srčane mane. Dobili smo i dva laringoskopa koji služi za renimaciju i oživaljavanje novorođenčadi - rekla je dr Dimitrijević.

Saša Metejić

Saša Metejić (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima Saše Metejića iz udruženja "Spomenak" ova humanitarna organizacija je uvek uz sve dobre akcije tako da je ovo samo početak saradnje sa valjevskom bolnicom i porodilištem.

 

- Naše udruženje se uključilo u ovu akciju, otkupili smo sve slike i prikupili dovoljno sredstava za kupovinu aparata po spisku valjevske bolnice. Želimo takođe da se zahvalimo firmama koje su izašle u susret i bez marže, zarade, dali nam aparate, tako da smo umesto jednog uspeli da kupimo pet aparata, koje smo donirali. Upravo pregovaramo o sledećoj akciji u martu, tako da se na nas možete osloniti - poručio je Matejić u Internacionalnom studiju prilikom predaje aparata.

Radovan Trnavac Mića

Radovan Trnavac Mića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića se zahvalio ljudima dobre volje i dobre duše, ljudima koji žele dobro, a to su akteri ove humanitarne akcije.

 

- Možda je ova naša akcija simbol i stimulans drugima da rade ovo isto. Saradnja Internacionalnog umetničkog studija i humanitarne organizacije "Spomenak" je samo početak. Radićemo još. Danas smo imali divan sastanak u Gradskoj upravi sa ljudima koji predstavljaju naš grad, koji su takođe vrlo zainteresovani da nastavimo saradnju zajedno - rekao je Trnavac.

 

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković rekao je da je zadovoljstvo u teškim vremenima pomoći ljudima koji u svoj posao ulažu sebe, ali i malim pacijentima kojima je ta pomoć uvek dobrodošla. Dodao je da su posebno ponosni na ovu akciju, jer je realizovana kroz umetnost, koja kao i humanost, spaja ljude i nacije.

 

- Dugujemo veliku zahvalnost ljudima dobre volje iz organizacije "Spomenak", renomiranim ruskim umetnicima koji su podržali humanitarnu ideju Internacionalnog umetničkog studija "Trnavac" čime će neonatološka služba valjevske bolnice biti bolje opremljena, a istovremeno će se povećati kapaciteti pružanja usluga najmlađim pacijentima - rekao je dr Zoran Živković.

 

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" Mirjana Vojić podsetila je da je ova humanitarna akcija započela 2013. godine u galeriju Studija "Tranavac" grupnom izložbom "Srbija na slikama ruskih slikara".

 

- Umetnici iz Rusije, koji su tada izlagali, bili su oduševljeni Valjevom, Srbijom, našim ljudima, ljubavlju, toplinom i gostoprimstvom koje su dobili ovde. Oni su želeli na neki način da se oduže. Na naš predlog učinili su možda najlepšu stvar i ostavili celokupnu izložbu u humanitarne svrhe. Zahvaljujući Udruženju "Spomenak" iz Beograda i njegovim članovima, koji su prepoznali ovu divnu ideju ruskih umentika i koji su otkupili celokupnu izložbu, danas doniramo aparata Opštoj bolnici Valjevo - rekla je Mirjana Vojić.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...