Registracija Prijava preko FB
Građanski protest Jedan od pet miliona (foto: Đorđe Đoković)
Građanski protest Jedan od pet miliona (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2019, 20:00

"Vučić je na oproštajnoj turneji"

č: | fb:

Pod sloganom "Valjevo bez straha" večeras je i Valjevu počeo građanski protest "Jedan od pet miliona", na kome je bilo preko hiljadu ljudi.

 

Protest je počeo na Desankinom vencu ispred nekadašnje zgrade Radio Valjeva i Napreda, a okupljnima su se obratili novinar iz Beograda Srđan Škoro, profesor u penziji iz Valjeva dr Radovan Marjanović i profesorka iz Valjeva Milica Janevska.

 

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 "Dobro veče probuđeni narode", ovako je Valjevce na protestnom skupu pozdravio beogradski novinar Srđan Škoro.

 

"Kao što znate Srbija je zvanično izbrisana sa spiska slobodnih zemalja zahvaljujući jednoj osobi koja se zove Aleksandar Vučić. Zahvaljujući Vučiću, mi zvanično nismo slobodan narod i zato smo na ulicama i trgovima i oni su postali naše prave narodne skupštine. Nećemo odustati, nećemo stati, ići ćemo do kraja", poručio je Škoro.

Srđan Škoro

Srđan Škoro (Foto: Đorđe Đoković)

On je podsetio na narodnog heroja Stevana Filipovića koji je u Valjevu pod vešalima hrabro stajao sa uzdignutim pesnicama.

 

"On se nije plašio vešala jer se borio za slobodu za razliku od Vučića koji se u Beogradu uplašio od plastičnih vešala, i eno ga danima kuka i plače. Za ta plastična vešala su jednom mladom momku odredili 30 dana pritvora i on je postao najmalađi politički zatvorenik u Evropi. Ali su zato ubice na slobodi. Ubice Olivera Ivanovića su na slobodi, Babićev vozač koji je ubio nedužnu ženu je na slobodi, svi kriminalci i lopovi ovog režima su na slobodi. To više ne smemo da dozvolimo. Sloboda treba da važi za narod, a sud i zatvor za lopove i kriminalce", rekao je Škoro.

 

Beogradski novinar se osvrnuo na "nekakvu turneju" na koju je krenuo Aleksandar Vučić.

 

"To je njegova oproštajna turneja, a koju je nazvao budućnost. Kada se turneja bude završila mi ćemo ga poslati u prošlost iz koje nikada nije smeo ni da dolazi. U Valjevu je nastao Marš na Drinu, komponovao ga je Stanislav Binički. Sledeći put u zvuke tog marša mislim da bi bio red da kažemo jendom zauvek – marš Vučiću. Na to nas obavezuju Desanka, koja "stoji" iza mene i tamo malo dalje od ovog mesta vojvoda Mišić, oni nas obavezuju da ne smemo više da ćutimo, da moramo da se bormo za slobodu jer druge nam nema. Ukoliko ne uspemo, crno nam se piše svima. Zato svi na ulice, svi na trgove, do pobede", pozvao je Srđan Škoro.

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Milica Janevska je rekla da svi koji su večeras na Desankinom vencu znaju zašto su ovde.

 

"Okupili smo se da na miran demokratski način iznesemo svoj stav. Sve nas povezuje ista potreba; da spasemo svoju držvu, jedini dom koji imamo i da ne dopustimo da nas plaše, svađaju i uče da se uzajamno mrzimo. Bilo kojoj vlasti građani moraju da pošalju jasnu poruku - koja granica ne može i ne sme da se pređe. Mi to danas činim ovde u Valjlevu. Građani, narod, mi nismo roba koju po potrebi određene strukture mogu koristiti za sprovođenje isključivo sebičnih ličnih ciljeva. Mi smo država, mi hoćemo da biramo ljude kojima je osnovna potreba naše dobro, dakle dobor naroda", poručila je Milica Janevska.

Radovan Marjanović

Radovan Marjanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Profesor u penziji sociolog dr Radovan Marjanović poručio je okupljenima da se sete i u svesti zadrže prelepe parole francuskih studenata iz vrelog proleća daleke '68. godine. Jedna od parola je bila "budite racionalni i realistični i tražite nemoguće".

 

"Da li je nerealno pogledati na tablu koja stoji ispred zgrade Radio Valjeva, a na njoj piše da je rok za adaptaciju bio 16.08.2017, ni počelo nije. Ispada da je nemoguće ne samo završiti adaptaciju nego skloniti i tablu. Ovih dana, kako su počeli protesti, svi pominju bolji život, bolja država, bolje društvo. Nama ne treba bolje, jer od ovoga što danas imamo sve je bolje. Nama treba dobro, ako ne dobro, onda makar normalno. A da li je normalno moguće, naravno da jeste. Kod nas u Valjevu tražiti nemoguće bi recimo bilo tražiti i odgovor na pitanje šta će biti sa prastarim ratničkim domom? Tražiti nemogće u Valjevu bilo bi tražiti odgovor na pitanje šta stoji iza one bruke i sramote u Gradcu, koji zovu Dom za stara lica. Tražiti nemoguće kod nas za slabiće znači tražiti odgovor na pitanje kako Valjevo može biti vlasnik Krušika 30 posto, a u UO nemati nijednog svog predstvanika? U normalnom društvu ovakve stvari su nemoguće, ali kod nas se smatra da čovek nije realista ukoliko kaže da je ovo moguće promeniti", rekao je Marjanović.

 

Profesor Marjanović smatra da je apsolutno nevažno, ne samo koliki će broj učesnika biti na ovim građanskim protestima nego i da li će ciljevi protesta biti ispunjeni.

 

"Ciljevi su stvar trenutka. Najznačajnija stvar u građanskim protestima jeste vaskrsenje građanina, aktera svoje sudbine, aktera društva. Ohrabrenje onih koji se plaše, koji misle da je nemoguće ono što je moguće, a ono što je moguće to bi trebalo da bude i ljudska dužnost. Ovo je značajna brojka, ovo je grudva koja je počela da se kotrlja, koja će se večeras kotrljati i valjevskim ulicama, pre svega da pokaže onima koji nisu večeras sa nama da se može izaći na ulicu, da se može misliti i govoriti drugačije", rekao je Marjanović.

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Nosili su transparent na kome je pisalo "Valjevo bez straha". Oni koji su bili na čelu kolone preko lica su imali maske, pokazujući i večeras da Valjevci žive u dimu i čađi, i da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji!

 

Bila je to za neke "iznenađujuće dugačka kolona", a za one koji veruju da građani mogu i hoće, da ne pristaju i da žele društvo u kome neće biti korupcije, prevara, laži, nasilja, bila je to za početak "dovoljna kolona probuđenog naroda".

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Glavni zahtevi prvog protestnog skupa u Valjevu bili su odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.

 

Pored ova dva osnovna zahteva, tu su još decentralizacija i uspostavljanje lokalne samouprave okrenute i odgovorne građanima, a ne jednoj partiji i jednom čoveku, eliminisanje uticaja partija na rad institucija, posebno eliminisanje partijskog zapošljavanja, osnivanje antikorupcijskog tima u Valjevu, rešavanje problema aerozagađenja, javna rasprava o tome šta je u prethodnom periodu urađeno na rešavanju problema aerozagađenja, bolji uslovi za rad lokalnih medija, bolji izborni uslovi.

 

Sledeći protest u Valjevu biće organizovan narednog petka, 15. februara u 18 časova na Desankinom vencu.

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu

Građanski protest Jedan od pet miliona u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 20 sati 12 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 20 sati 14 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati 34 minuta

U Valjevu još 22 osobe zaražene koronom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 28. oktobra u Valjevu su još 22 osobe zaražene koronavirusom. Nema novozaraženih u Osečini i Ljigu, dok su u Mionici četiri, Ubu tri i u...  · 3 komentara

Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izmena u tekstu "Korona u školama i firmama" Pre 21 sati 24 minuta

U Tehničkoj školi je jedno, a ne dva odeljenja na onlajn nastavi

U tekstu "Korona u školama i firmama", koji je objavljen u Kolubarskim.rs 28. oktobra pogrešno smo preneli podatak iz tabele Zavoda za javno zdravlje Valjevo o broju odeljenja koja su u izolaciji,...