Registracija Prijava preko FB
Prvaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Prvaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2019, 13:52

Sledeće školske godine biće više prvaka

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu sledeće školske godine biće više prvaka nego prethodne, saopšteno je na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo.

 

Prema rečima načelnice Školske uprave dr Zorice Jocić podaci još uvek nisu zvanični, ali je procena da će u školama Kolubarskog okruga biti 120 đaka prvaka više nego lane.

 

Objasnila je da su podaci o broju prvaka u sledećoj školskoj godini preliminarni zbog toga što škole mogu da imaju samo očekivani broj učenika, a lokalne samouprave ne mogu sve da imaju tačan broj s obzirom na to da se deca vode prema mestu rođenja, a većina opština Kolubarskog okruga nema porodilište.

 

Osim toga nije moguće sada imati tačan broj prvaka zbog toga što je nepoznat broj onih koji će se doseliti ili odseliti u mesta Kolubarskog okruga, tako da će tačan broj biti poznat 1. septembra.

 

Prema preliminarnim podacima u školama Kolubarskog okruga sledeće školske godine biće 1484 prvaka, dok trenutno u klipama sedi 1361 đak prvak.

 

Jocić je navela da je prošle godine u valjevskim školama bilo manje prvaka za celo jedno odeljenje. Raduje to šro će ih sledećgodine biti više.

 

- U Valjevu je prošle godine bilo 728, dok će prema preliminarnim podacima ove godine biti 836 đaka prvaka. To je, prem podacima koje smo dobili iz lokalne samouprave i kada smo ih uporedili sa podacima koje smo dobili iz osnovnih škola o očekivanom broju učenika, 108 prvaka više. I u ostalim opštinama sledeće školske godine biće više prvaka, osim u Mionici, gde će biti 23 prvaka manje nego prošle godine. Prema preliminarnim podacima u Ubu će biti 13 prvaka više i ta opština može i u narednim godinama očekivati više prvaka jer prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Ub je jedina opština u Kolubarskom okrugu u kojoj se više ljudi doseljava, nego što odlazi - rekla je Jocić.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ove godine se upisuju deca rođena od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine. Obaveza lokalnih samouprava je da do kraja februara obaveste roditelje i škole o učenicima koji treba da se upišu, a potom će i škole uputiti poziv roditeljima. Škole su, takođe, u obavezi da najkasnije do 15. avgusta obaveste lokalnu samoupravu ukoliko se neko dete nije upisalo.

 

Zorica Jocić je objasnila da roditelj može da izabere školu u koju želi da upiše dete, ali ukoliko nije sa upisnog područija kome pripada po mestu stanovanja, potrebno je da izabranoj školi podnese zahtev.

 

- To ne znači da će dete po automatizmu odmah biti upisano u željenu školu. To zavisi od prostornih uslova, kao i od kadrovskih i ostalih resursa škole, a škola je dužna da do 30. aprila odgovori roditelju na zahtev - dodala je Jocić.

 

Kada je reč o procedurama za upis dece, pedagog i školski psiholog obaviće ispitivanje dece preko testova.

 

- Dete uzrasta od šest do šest i po godina može da se upiše, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu. Ukoliko roditelj ili drugi zakonski zastupnik nije zadovoljan odlukom da se, recimo, odloži polazak deteta u školu, mogu ponovo uputiti zahtev da se još jednom izvrši provera spremnosti deteta za polazak školu. Tada stručnu komisiju, pored pedagoga i psihologa, čine učitelj i pedijatar. Deca starija od sedam i po godina i koja se iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu upisala u školu, mogu se upisati u prvi razred ali nakon provere znanja - obajsnila je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja trenutno radi softver koji će se koristiti za upis dece u prvi razred i biće završen do kraja februara tako da će, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom unutrašnjih poslova, olakašti administrativne procedure roditeljima u smislu da ne moraju da donose u papirnoj formi izvod iz matične knjige rođenih ili potvrdu o prebivalištu nego mogu podneti zahtev školi koja će u njihovo ime pribaviti ta dokumenta. Naravno, roditelji koji žele mogu dokumenta doneti u papirnom obliku.

Aktuelno

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 16 sati 8 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 18 sati 32 minuta

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 16 minuta

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. 22.07.2019

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 10 komentara