Protestna šetnja 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Protestna šetnja 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
22.02.2019, 09:55

Treća protestna šetnja "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona"

č: | fb:

Treći protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" i večeras na Desankinom vencu od 18 časova. Prisutnima će se obratiti general Sreto Malinović i Luka Tripković, slikar i pisac.

 

Valjevci, koji dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo uslovima života, otpor diktaturi i zahtev za slobodom i zdravom pravnom državom,  nakon laži i podmetanja od strane pojedinaca koji su udarna pesnica vladajuće garniture, poručuju:

 

"Znamo da ste tu, pored nas! Znamo da vas mnogo boli što je i naš grad svima pokazao da ume mirno, demokratski da se bori! Znamo da ćete i ubuduće pokušavati da diskreditujete naše proteste i zahteve, ali vaša nečasna dela i reči govore isključivo o vama, a nas čine samo još složnijim i istrajnijim! Za promene, a ne zamene, građanski kulturno i isključivo istinom, nastavljamo dalje, bez straha, potpuno svesni da je pred zoru najmračnije!".

 

I večeras je planirana šetnja centralim ulicama grada - Ulicom vojvode Mišića, Pantićevom, Uzun Mirkovom i Karađorđevom do Gradskog trga.

 

Odbor advokata Valjeva podržava građane

 

"Shvatajući kao dužnost i obavezu da uvek budu uz narod kada je obespravljen i ugrožen kršenjem osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda, kada se urušavaju demokratske institucije društva i srpsko pravosuđe, a pravna država dezintegriše i ustupa mesto partijskoj državi, članovi Odbora advokata Valjeva podržavaju građane u opravdanim protestima koji traju u Republici Srbiji", navodi se u pismu podrške.

 

Advokati – članovi Odbora advokata Valjeva upozoravaju da su u Republici Srbiji ugroženi najvažniji stubovi moderne demokratske države, inače evolucijama i revolucijama temeljeni vekovima.

 

"Suprotno ustavnoj podeli, sva vlast u Republici Srbiji, kako izvršna tako i zakonodavna i sudska, koncentrisana je, kao neograničena moć, u funkciji predsednika države. Ugrožena su osnovna ljudska prava na nepovredivost doma i privatnost sa elementima represije. Kroje se zakoni po meri faktičke moći i u interesu instrumenata sile vlasti. Ugroženi su srpska državnost i Ustav Republike Srbije", poručuju advokati.

 

Zbog svega navedenog advokati – članovi Odbora advokata Valjeva smatraju da je svaki vid borbe za zaštitu temeljnih društvenih vrednosti legitiman i potreban društvu koje namerava da napreduje, pri čemu je obaveza advokature da bez izuzetka stane u odbranu osnovnih vrednosti na kojima takvo  društvo mora da počiva iz koga građani crpe osećaj i pravo lične slobode i zaštićenosti.

 

"Advokati - članovi odbora advokata Valjeva očekuju da će narodni protest koji je u toku doprineti ostvarivanju pretpostavki za demokratsku reorganizaciju društva", stoji u pismu podrške koje je potpisao predsedavajući Odbora advokata Valjevo, Branko Ivković, advokat.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 21 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 21 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara