Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2014, 07:14

Rešenja o dodeli državne pomoći još nisu dostavljena Kancelariji

č: | fb:

Rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći građanima koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama Grad Valjevo još uvek nije dostavio Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenih područja.

Na teritoriji Valjeva je 48 kuća koje treba izgraditi i oko 220 objekata za sanaciju. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač  pojašnjava da su objekti koji su za izgradnju podeljeni u tri grupe u zavisnosti od stepena oštećenja. U prvoj grupi je 26 kuća koje imaju šesti stepen oštećenja, što znači da su za rušenje i da treba graditi nove objekte. U drugoj i trećoj grupi su slučajevi koji nisu obuhvaćeni zakonom i uredbom. To su kuće sa manjim oštećenjem, ali su na klizištu i mogu svakog trenutka biti uništene, takvih je16 i u trećoj grupi je šest objekata do kojih je nemoguće prići, jer je uništena infrastruktura. "Gradnja puteva bila bi skuplja, nego gradnja domova", kaže Kovač.

Rešenja su spremna čeka se odgovor  Kancelarije

-U toku je upravni postupak dokazivanja vlasništva i mesta prebivališta i to je do danas dokazalo 17 vlasnika oštećenih objekata, od čega njih osmoro ima i lokaciju za izgradnju kuće. Čekamo od Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Republike Srbije odgovor na pitanje da li se pod urbanističkim uslovima podrazumeva informacija o lokaciji ili se misli na lokacijsku dozvolu, što je komplikovaniji akt. Pojašnjenje ove nedoumice očekujemo danas i čim dobijemo odgovor, izdaćemo rešenja koja ćemo poslati u Kancelariju za obnovu koja raspisuje tendere i nakon toga počinje izgradnja objekata koju finansira država. Građevinske dozvole biće izdate nakon završetka objekta i tada će biti urađen i prenos vlasništva sa države Srbije na oštećena lica-objašnjava Kovač.

Vlasnici objekata koji su predviđeni za sanaciju, a procenjena šteta je od prvog do petog stepena oštećenja, dobiće novčanu nadoknadu. „Takvih je na teritoriji Valjeva oko 220 objekata, najviše ih je sa prvim,drugim i trećim, dok sa četvrtim i petim stepenom oštećenja ima oko 30 objekata”, precizira Kovač. 

 
Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Džava gradi kuće, gradovi lokalne puteve

Za par dana biće izabrani izvođači radova na lokalnim putevima i to po skraćenoj proceduri, tako da će uskoro početi i sanacija lokalne infrastrukture. Istovremeno će Gradska direkcija dostaviti plan u kome će tačno biti naznačeno koliko sredstava je potrebno za sanaciju puteva, koliko za rekonstrukciju mostova, a koliko za klizišta. Kovač kaže da sanacija klizišta predstavlja veliki problem, jer praktično većina oštećenja na objektima i infrastrukturi prouzrokovana su klizištima.

-  Na teritoriji Valjeva ima preko 200, a od toga samo u gradu ima evidentiranih oko 70 klizišta koja ugrožavaju na desetine kuća. Posebno su ugroženi žitelji dela Kosančića venca, u Zlatiborskoj i Njegoševoj ulici, zatim ozbiljno klizište je na padini Petog puka, kao i Jakova Nenadovića i ulicama na potezu između Jakova Nenadovića i Vojvode Mišića ili Šabačlkog puta. Posledice tih klizišta biće sanirane novcem iz gradske kase - kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 22 minuta

"Malo li je za Valjevo"?

"Hvala vam na veličanstvenom dočeku", obratio se Aleksandar Vučić u Valjevu na predizbornom skupu koalicije oko Srpske napredne sranke, koji je održan u nedelju u podne na platou Centra za...

Subvencije za energetsku efikasnost (foto: GrO SNS)
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 20 minuta

SNS: Pet razloga koji Valjevo čine još boljim

Višedecenijski problem aerozagađenja u Valjevu šaljemo u prošlost. Zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske "Toplane" i "Krušika", umnogome će doprineti rešavanju problema...

Novi betonski stub (foto: ED Valjevo)
Na Divčibarama Pre 21 sati 43 minuta

Rešen problem. Moglo je i ranije...

Redakciji Kolubarske.rs javili su se vlasnici kuća jednog dela Divčibara koji nemaju struju od novembra prošle godine. Uputili smo pitanja Centru za odnose sa javnošću - kada će biti rešen problem?...  · 1 komentar