Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
Sanacija klizišta (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2014, 07:14

Rešenja o dodeli državne pomoći još nisu dostavljena Kancelariji

č: | fb:

Rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći građanima koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama Grad Valjevo još uvek nije dostavio Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenih područja.

Na teritoriji Valjeva je 48 kuća koje treba izgraditi i oko 220 objekata za sanaciju. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač  pojašnjava da su objekti koji su za izgradnju podeljeni u tri grupe u zavisnosti od stepena oštećenja. U prvoj grupi je 26 kuća koje imaju šesti stepen oštećenja, što znači da su za rušenje i da treba graditi nove objekte. U drugoj i trećoj grupi su slučajevi koji nisu obuhvaćeni zakonom i uredbom. To su kuće sa manjim oštećenjem, ali su na klizištu i mogu svakog trenutka biti uništene, takvih je16 i u trećoj grupi je šest objekata do kojih je nemoguće prići, jer je uništena infrastruktura. "Gradnja puteva bila bi skuplja, nego gradnja domova", kaže Kovač.

Rešenja su spremna čeka se odgovor  Kancelarije

-U toku je upravni postupak dokazivanja vlasništva i mesta prebivališta i to je do danas dokazalo 17 vlasnika oštećenih objekata, od čega njih osmoro ima i lokaciju za izgradnju kuće. Čekamo od Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Republike Srbije odgovor na pitanje da li se pod urbanističkim uslovima podrazumeva informacija o lokaciji ili se misli na lokacijsku dozvolu, što je komplikovaniji akt. Pojašnjenje ove nedoumice očekujemo danas i čim dobijemo odgovor, izdaćemo rešenja koja ćemo poslati u Kancelariju za obnovu koja raspisuje tendere i nakon toga počinje izgradnja objekata koju finansira država. Građevinske dozvole biće izdate nakon završetka objekta i tada će biti urađen i prenos vlasništva sa države Srbije na oštećena lica-objašnjava Kovač.

Vlasnici objekata koji su predviđeni za sanaciju, a procenjena šteta je od prvog do petog stepena oštećenja, dobiće novčanu nadoknadu. „Takvih je na teritoriji Valjeva oko 220 objekata, najviše ih je sa prvim,drugim i trećim, dok sa četvrtim i petim stepenom oštećenja ima oko 30 objekata”, precizira Kovač. 

 
Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Džava gradi kuće, gradovi lokalne puteve

Za par dana biće izabrani izvođači radova na lokalnim putevima i to po skraćenoj proceduri, tako da će uskoro početi i sanacija lokalne infrastrukture. Istovremeno će Gradska direkcija dostaviti plan u kome će tačno biti naznačeno koliko sredstava je potrebno za sanaciju puteva, koliko za rekonstrukciju mostova, a koliko za klizišta. Kovač kaže da sanacija klizišta predstavlja veliki problem, jer praktično većina oštećenja na objektima i infrastrukturi prouzrokovana su klizištima.

-  Na teritoriji Valjeva ima preko 200, a od toga samo u gradu ima evidentiranih oko 70 klizišta koja ugrožavaju na desetine kuća. Posebno su ugroženi žitelji dela Kosančića venca, u Zlatiborskoj i Njegoševoj ulici, zatim ozbiljno klizište je na padini Petog puka, kao i Jakova Nenadovića i ulicama na potezu između Jakova Nenadovića i Vojvode Mišića ili Šabačlkog puta. Posledice tih klizišta biće sanirane novcem iz gradske kase - kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 17 sati 57 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 17 sati 57 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...